ANNONS

Färre ansöker om att få demonstrera under pandemin

Demonstration till stöd för Black lives matters på Sergels torg 3 juni 2020
Onsdagens demonstration är den enda stora under våren.
Coronarestriktionerna har haft en tydlig effekt på antalet demonstrationer i Stockholm.
– Det finns inget som tyder på att behovet av uttrycka sina åsikter minskat, men demonstrationerna är färre, säger Carolina Paasikivi.
ANNONS

Det råder ingen tvekan om att stockholmarns behov av att uttrycka sina åsikter är stort. Tidigare, innan corona, anordnades ett flertal demonstrationer – varje dag.

Men coronarestriktionerna som införts under våren har fått antalet demonstrationer att minska.

– Jag kan inte uttala mig om exakta proportioner, men vi har sett en tydlig minskning, säger Carolina Paasikivi som är biträdande kommenderingschef på Stockholmspolisen.

carolina björnsdotter paasikivi

Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef. Foto: Polisen.

Black lives matter engagerar

Under onsdagen trotsade flera tusen stockholmare de rådande restriktionerna i demonstrationen till stöd för Black lives matter – den första och enda stora manifestationen under våren.

Kommenderingschefen tror inte att storleken på onsdagens manifestation beror på att stockholmarna är svältfödda på demonstrationer, utan snarare på ämnet i sig.

– Vi förväntar oss fortsatta engagemang för Black lives matter. Därför uppmanar vi alla till att ta ansvar, följa rekommendationerna och se till alternativa sätt att uttrycka sina åsikter, säger Carolina Paasikivi.

ANNONS

Fortfarande okej att demonstrera

Med tillstånd från polismyndigheten är det fortfarande helt okej att demonstrera under förutsättningen att inte fler än 50 personer deltar.

Men när fler än så samlas måste polisen lösa upp demonstrationen.

– Vid dessa tillfällen jobbar vi framför allt med kommunikation tillsammans med arrangören för att få folk att avlägsna sig självmant. Om det inte fungerar får vi agera fysiskt, säger Carolina Paasikivi.

Långt från normalt

Under de kommande tio dagarna finns tillstånd för drygt en demonstration om dagen i Stockholm. Det är långt från nomaltillstånd menar kommenderingschefen som inte utesluter att sommaren kommer att fortgå i samma mönster.

– Det finns inget som tyder på att behovet av uttrycka sina åsikter minskat, men demonstrationerna är färre, säger Carolina Paasikivi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.