Polisen skördade ’’cannabis’’ i Edsberg

Polisen skördade plantorna och tog dem till stationen.
Polisen skördade plantorna och tog dem till stationen.
Förra veckan hittade polisen misstänkta cannabisplantor i ett offentligt blomsterarrangemang i Edsberg. Plantorna skördades genast och ligger nu på tork på stationen i väntan på analys.

Det var under en helt vanlig patrullrunda i Edsberg förra måndagen som några poliser såg något som inte stämde. Ur en blomsterplantering på det stenlagda torget i centrum stack det upp ett par plantor som väckte deras intresse.

– Det ser ut som cannabisplantor och de har en svag doft av cannabis – det räcker som brottsmisstanke, berättar Linnea på närpolisen i Sollentuna.

Därför skördade hon och hennes kollega de misstänkta plantorna som nu ligger på tork inne på stationen för att man ska kunna analysera dem.

– Det kan ta tid, detta är inte något prioriterat ärende, säger Linnea.

Sannolikt är det här inte plantor som något planterat, menar hon. Mer troligt är att det handlar om hampafrön som spridits av fåglar.

Polisen i Sollentuna berättade om den ovanliga insatsen på sin facebooksida. Inlägget, som är skrivet med glimten i ögat, har gillats av hundratals och kommenterats mestadels med glada tillrop och andra muntrationer. Även där är den gängse uppfattningen att det inte handlar om någon olaglig smygodling.

Fakta

Flera sorters hampaväxter

Cannabis är ett samlingsnamn för marijuana, hasch och hascholja som framställs av hampa.

Det finns olika sorters hampa, bland annat industrihampa och narkotikaklassad droghampa.

Industrihampan, som har mycket låg halt narkotika, har i tusentals år använts till att tillverka till exempel skor, rep och hudvårdsprodukter.

Källa: Folkhälso­myndigheten/Wikipedia