ANNONS

Polisen: Så skyddar du dig från inbrott i jul

inbrott
Viktigast av allt är grannsamverkan, säger polisen. Arkivbild.
Många reser bort över jul och nyår, vilket gör det till en högtid för inbrottstjuvarna. Men det finns flera sätt att göra det svårare för tjuven – här är några.
ANNONS

Enligt Lennart Lindholm som är gruppchef för polisens brottsplatsundersökare, är det mest effektiva sättet att skydda sig mot inbrott välfungerande grannsamverkan.

– Man ska prata med sina grannar och tala om när man åker iväg och hur länge man är borta, säger han.

Om det är möjligt bör grannar hjälpas åt att se till att det ser ut som att någon är hemma – se till att hålla någon lampa tänd, att det är skottat på uppfarten och att brevlådan töms regelbundet.

”Ring 112 direkt”

Många har inte larm, och de som har de glömmer ibland att aktivera larmen. Det är viktigt att komma ihåg om man tänker resa bort. Den som bor i lägenhet med säkerhetsdörr ska tänka på att låsa alla lås på dörren, inte bara ett.

Det viktigaste Lennart Lindholm vill påpeka är att den som ser något som liknar ett inbrott så fort som möjligt ska ringa 112.

– Vår erfarenhet är att många väntar lite för länge innan de ringer, eller ringer 114 14. Vi ser helst att om man misstänker att man ser förberedelse till inbrott ska man ringa 112, direkt, säger Lennart Lindholm.

Viktigt att ha ”fantasi”

Skulle inbrottstjuvar ändå ta sig in i bostaden gäller att de hittar så lite som möjligt av värde. De vill inte bli upptäckta och stannar sällan kvar länge i bostaden.

ANNONS

– Därför är det viktigt att man som boende har lite fantasi när man funderar på var man lägger värdeföremål. Oftast går tjuvarna direkt till lådor och skåp i vardagsrum och sovrum, där brukar folk förvara värdefulla föremål, säger Lennart Lindholm.


Här slog inbrottstjuvarna till under året

Markörerna indikerar en gata där ett inbrott eller försök till inbrott anmälts. Ju mörkare färg, desto fler anmälningar. Om du klickar på en markör får du också en siffra på antalet anmälningar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.