Polisen slog till mot vodkabilen

På polisens spaningsbild ser man ungdomar köpa sprit av en försäljare vid en så kallad vodkabild.
På polisens spaningsbild ser man ungdomar köpa sprit av en försäljare vid en så kallad vodkabild.
Förra helgen sprängde City­polisen ligan runt den så kallade vodkabilen. Fem personer sitter häktade ­skäligen misstänkta för grovt brott mot alkohollagen.

Men polisen misstänker att det finns fler bilar – vilket bekräftas av flera ungdomar Lokaltidningen Mitt i har pratat med.

Förra fredagskvällen slog polisen till mot fem personer i 20-årsåldern som efter lång tids spaning hade kunnat knytas till den så kallade vodkabilen. Genom ett telefonsamtal eller sms har ungdomar i hela Stockholm kunnat få starksprit utkörd till sig.

– Vi ser ju att det är sådan sprit som inte går att köpa lagligt i Sverige. Det är starksprit, inte vin och öl. Och det är farligt för de här kropparna som inte är färdigväxta. Ungdomar i den åldern vet inte var gränserna går, säger Patrick Widell, chef för citypolisens ungdomsrotel.

Polisen är mycket förtegen om utredningsarbetet, men misstänker att fler liknande verksamheter pågår i Stockholmsområdet. Flera tips har kommit in från allmänheten om hur olika vodka­bilar langar alkohol till ungdomar i hela länet.

– Det är helt omöjligt att veta hur många, men vi tror att det finns fler, ­säger Patrick Widell.

I den senaste Stockholmsenkäten, där ungdomar i hela Stockholm svarar på frågor om bland annat narkotika- och alkoholvanor, uppger 16 procent av pojkarna och 17 procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet att de köper privatimporterad eller smugglad vodka.

– Man ringer typ och säger vad man vill ha. Sedan möter man upp någonstans och betalar, säger en 19-årig tjej som Lokaltidningen Mitt i har pratat med.

– Alla runtomkring en har ju nummer. Det är jättevanligt, någon känner alltid någon som kan fixa, säger en 17-årig kille.

Vodkabilsligan kunde sprängas efter flera tips från föräldrar och ungdomar och spaningen har pågått under en längre tid. Och det är just lång tids spaning som krävs för att kunna knyta misstänkta langare till verksamheterna, enligt polisen.

– Det är ju inte olagligt att bara inneha alkohol. Du kan sitta på rätt stora mängder i en bil utan att vi kan göra ­något. Vi måste styrka någon form av försäljning för att gå vidare – och det kräver resurser, säger Patrick Widell.

Kommer det att bli aktuellt med fler gripanden?

– Jag kan inte säga något i nuläget. Ärendet fortgår i full aktivitet.

Fakta

”Falsksprit” hittades

Efter att ligan runt vodkabilen greps gjordes husrannsakningar i de misstänktas hem. Enligt polisen rör det sig om smuggelsprit, men även stora mängder ”falsksprit”.

Falsksprit är utspädd teknisk sprit som buteljerats om för att se ut som riktig. Mängden teknisk sprit bedöms dock vara liten och inte ”akut farlig”.

Källa: Polisen