Polisen slog till vid gömstället

Här fanns gömmorna. Spanings- och narkotikapolisen hade bevakat gömman en tid innan man slog till på annandag jul.
Här fanns gömmorna. Spanings- och narkotikapolisen hade bevakat gömman en tid innan man slog till på annandag jul.
Förpackad narkotika från polisens beslag.
Förpackad narkotika från polisens beslag.
Mannen lyckades få in och förvara över nio kilo litauisk narkotika i Handen, värt över tre miljoner kronor, som han gömde vid gångbron mellan Rudan och Örnens väg. Han döms nu till sju års fängelse.

Det var några dagar efter julafton som kamouflageklädd polis slog till och grep 40-åringen och hans 21-åriga flickvän vid skogspartiet i närheten av Örnens väg vid Rudan. Polisen hade bevakat narkotikagömman en tid och när man låg och väntade var man så nära som en dryg meter från paret utan att bli upptäckta.

Totalt handlade det om nio kilo metamfetamin och 2 700 ecstasytabletter, tillsammans värt över tre miljoner kronor.

Till slut slog polisen till. Mannen sprang men ramlade strax och kunde gripas vid ett staket tillsammans med flickvännen.

– Det är ett rejält beslag för att vara i Sverige. Och vi kan tyvärr se att både ecstasy och metamfetamin är på väg tillbaka. Det är lite renässans för ecstasyn just nu, säger Lars Hansson, nationell narkotikaspecialist vid Tullverket.

40-åringen döms till sju års fängelse för grovt narkotikabrott och utvisning. Polisen vet inte närmare exakt hur högt upp den 40-årige litauern står i narkotikaorganisationens hierarki, men slår fast att han har haft en betydande roll.

Hans litauiska flickvän döms till 2,5 års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott och en 42-årig svensk från Enskede Gård döms till lika långt straff för försök till grovt narkotikabrott.

Det litauiska paret kom med färjan till Stockholm i slutet av förra året och fick hjälp av en bekant med bostad på Örnens väg i Handen.

Tingsrätten konstaterar att flickvännen höll vakt vid gömman och att hon bar med sig förpackningsmaterial dit för narkotikan, därför döms hon för medhjälp.

Den 42-årige svensken hämtade en del av narkotikan från gömman den 29 december, som sedan skulle säljas vidare. Han blev senare gripen i sitt hem.

Metamfetamin ökade lavinartat i Sverige fram till 2010, för att sedan­ gå tillbaka.

– Vi lyckades få bukt med den i Sverige, då både vi, polis och läk­are gick ut och varnade. Vi gjorde nästan inga beslag under en längre tid och då störde vi organisationen allvarligt. Ur vårt perspektiv är narkotika högsta prioritet, säger­ Lars Hansson.

Men nu är den alltså på väg tillbaka. Drogen är farligare, mycket destruktivare och starkare än syster­drogen amfetamin. Alla beslag i Sverige kopplas till kriminella ligor i Litauen.

– All metamfetamin framställs där av speciellt framtagna kemikalier. I dag har den spritt sig över hela Europa och i Japan är den vanligare än cannabis, säger Lars Hansson.

Drogen kan dras in i näsan­, drickas, injiceras, ätas och rökas. Den fraktas till Stockholm via personbilar och lastbilar genom Frihamnen.

Metamfetamin säljs precis som andra droger på gatan och över inter­net. Drogen är starkt beroende­framkallande.

Enligt Stockholmsenkäten 2012 har 31 procent av pojkarna och 23 procent av flickorna i gymnasiets årskurs två i Stockholm använt narkotika.