ANNONS

Sofie hade inbrott på frisörsalongen – men polisen dök aldrig upp

Sofie Budin utanför sin inbrottsdrabbade salong i Vällingby.
Tjuvarna bröt sig in och tog varor för 30 000 kronor från Sofies hudvårdssalong. Polisen ville inte ens besöka brottsplatsen.
En uppbruten dörr var det första Sofie såg på morgonen när hon kom till sin hudvårdssalong i Vällingby. Så hon ringde polisen direkt.
– Men polisen kom inte ens hit. Jag tycker det är dåligt, säger hon.
ANNONS

Det var på torsdag förmiddag för två veckor sedan som Sofie Budin kom till den kombinerade hudvårds- och frisörsalongen på Lyckselevägen i Vällingby där hon upptäckte att dörren stod på glänt och att jord låg på golvet.

Dörren hade brytmärken och hon fattade direkt att det hade varit inbrott. Sofie lät bli att gå in i lokalen, eftersom hon inte ville förstöra eventuella spår efter tjuvarna, och ringde i stället polisen.

Hörde inte av sig

– De frågade om det fanns blodspår, vilket det inte gjorde. Då sa de att jag kunde gå in i lokalen. De skulle återkomma samma dag med besked om de skulle skicka en tekniker, men jag hörde inte av dem mer, säger Sofie.

Efter inbrott i hudvårdssalong i Vällingby.

Tjuvarna verkar ha haft bråttom. Foto: Privat

Varor för 30 000

Det visade sig att tjuvarna hade tagit hudvårdsprodukter för över 30 000 kronor, och dessutom några frisörsaxar, en dator, en surfplatta och en extern hårddisk. Men det hade inte fått med sig allt av värde, lämnade produkter slängda på golvet och tycks ha haft bråttom, enligt Sofie.

– Det verkar ha varit ganska slarviga tjuvar så de kan mycket väl ha lämnat spår, fingeravtryck eller annat. Men polisen visade inget intresse. Det känns konstigt.

Ligger nära polishuset

Polishuset i Vällingby ligger bara ett par hundra meter från Sofies salong, men det var inte dem Sofie talade med. Hon kopplades via polisen kontaktcenter till polishuset i Solna. Där gjorde en förundersökningsledare omgående bedömningen att möjligheterna var små att komma vidare med inbrottet i Sofies salong. Därför skickades ingen brottsplatstekniker, och förundersökningen lades ner.

”Tvungen att prioritera”

– Det kan ha spelat roll vilka akuta ärenden som fanns vid tillfället och om det fanns ännu grövre brott som man var tvungen att prioritera. Den informationen har jag inte. I vanliga fall skickar vi någon form av tekniker till platsen, säger Carina Skagerlind på polisens mediecenter.

ANNONS

Uppbruten dörr, hudvårdssalong, Vällingby

Dörren till salongen hade spår av brytmärken. Foto: Privat

Hon förstår Sofies besvikelse över att polisen inte hörde av sig.

– Vi måste bli bättre på snabb återkoppling till brottsoffren, så att de får veta vad som händer i deras ärende. Det hör till våra rutiner, men ibland fungerar det inte.

Tar på psyket

Efter inbrottet har  Sofie skatt ett inbrottslarm och kameror till lokalen. För henne innebär det inträffade ett stort ekonomiskt avbräck, och det tar också på psyket.

– Man mår ju skitdåligt av det där. Jag vet inte om jag kan få tillbaka några pengar på försäkringen, och i så fall är det ju ändå självrisk som ska betalas.