ANNONS

Polisen söker efter vittnen till olyckan

I dag undviker Emmy det obevakade övergångsstället på Täbyvägen. Här ses hon med sin bror Markus Jacobsson och mamma Yonna Olsson.
I dag undviker Emmy det obevakade övergångsstället på Täbyvägen. Här ses hon med sin bror Markus Jacobsson och mamma Yonna Olsson.
Emmy, 11 år, blev påkörd vid ett övergångsställe på Täbyvägen när hon var på väg till skolan en januarimorgon.

Föraren smet och polisen tvingades lägga ned utredningen. Nu står hoppet till att vittnen träder fram.
ANNONS

Kvart i åtta på morgonen onsdagen den 15 januari var Emmy Olsson, 11, på väg till skolan. Hon skulle korsa Täbyvägen vid det obevakade övergångsstället en bit söder om korsningen vid Anbudsvägen. Hon minns att hon tittade åt sidorna flera gånger innan hon steg ut i gatan. Två bilar stannade i den ena filen.

När Emmy gick ut i gatan stannade hon till i några sekunder för att läsa av den kommande bussens nummer. Då svartnade det.

Emmy vaknade upp och möttes av en orolig äldre man. Hon hade blivit påkörd av en bil som smitit. I chock sprang hon till grannen.

– Jag var ganska rädd och orkade inte gå hela vägen hem, säger Emmy.

Hennes mamma, Yonna Olsson, körde henne till Danderyds sjukhus. Där tog de henne i ambulans till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Emmy hade smärtor i ben och axel, samt ett öppet sår på kinden. Hon hade lyckligtvis blivit träffad av bilens sida och inte rakt på. Därför blev det inga allvarliga skador, utan endast såret på kinden som behövdes sys med fem stygn.

– Det är bara där det gör ont nu, säger Emmy och visar en bild på det öppna såret genom vilket man kan se tänderna.

Yonna Olsson anmälde smitningen till polisen, men de står handfallna utan beskrivning av vad det var för bil. Polisutredningen lades därför ned direkt.

Nu hoppas Emmys familj att bilisterna som stannade i den andra filen och mannen som hjälpte henne hör av sig till polisen, så att de kan öppna upp utredningen igen.

ANNONS

– Det vi är mest hjälpta utav är vittnen som sett något och även försökt registrera vad det är för färg och fabrikat på bilen och inte bara registreringsnummer, säger Claes Lundström vid Roslagspolisens trafikenhet.

Kommunen registrerar olyckor som dessa och åker ut och ser över platsen där det skedde. Då kan eventuella åtgärder göras, som att till exempel anlägga vägbulor. Men det kan dröja eftersom budgeten redan är satt fram till 2015, enligt trafikingenjör Åke Nordahl.

Olyckan har inte bara gett fysiska ärr. I dag är Emmy extra försiktig när hon går över vägen och undviker det aktuella övergångsstället.

– Det är läskigt.

Jag var ganska rädd och orkade inte gå hela vägen hem.Emmy Olsson, 11

Fakta

Smitning kan ge fängelse

I fjol anmäldes 88 smitningar i Täby kommun. Det är lika många som året innan.

Siffrorna följer inget mönster, utan brukar variera lite från år till år. De senaste tio åren inträffade flest smitningar 2006, då 96 anmälningar kom in. Två år tidigare anmäldes bara 34 stycken.

Straffet för smitning är dagsböter eller fängelse upp till sex månader.

Källor: Polisen, Brå, Trafikbrottslagen

ANNONS