Polisen söker ett motiv till mordet

Den 27-årige mannen mördades mitt på dagen utanför tunnelbaneingången på Albyberget.
Den 27-årige mannen mördades mitt på dagen utanför tunnelbaneingången på Albyberget.
I onsdags greps en man i 20-årsåldern för mordet på en 27-årig man utanför tunnelbanan i Alby.

Polisen visste sent i förra veckan veckan inget om motivet till dådet.

Enligt uppgifter till polisen ska den mördade ha råkat ut för flera cykelstölder.

Polisens spaning hade pekat på att den misstänkte mannen kunde befinna sig i Huddinge. Det var också utomhus i närheten av Huddinge centrum som polisen grep mannen vid 19-tiden i onsdags kväll.

– Det var ett odramatiskt gripande. Man gav honom ingen chans, berättar kriminalinspektör Stefan Rundberg.

Den misstänkte mannen hade då varit häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet på den 27-årige småbarnspappan i Alby. Flera personer blev vittne till händelsen eller delar av händelsen som inträffade mitt på dagen vid 13.30-tiden i fredags för snart tre veckor sedan. Men polisen vet att fler personer funnits på platsen och vill höra alla.

– Vi vill höra fler, men har inte fått tag på alla som varit på platsen. Dessa kan eventuellt komma med någon värdefull detalj. I nuläget vet vi bara att brottsoffret och gärningsmannen stod utanför tunnelbanan och talade med varandra. Sedan händer något och han faller i backen. Vi vet att han blev träffad av något vasst föremål i hjärtat, förklarar Rundberg.

Mördaren flydde från platsen på cykel.

Polisen är intresserad av iakttagelser i området efter händelsen, men också dagarna innan. Den misstänkte var enligt polisens signalement iklädd keps och hade mörkblont hår uppsatt i en tofs i nacken.

– Det finns uppgifter om att den misstänkte personen cyklat till platsen och sedan cyklat därifrån, säger Stefan Rundberg.

Polisen vet ännu inte vad motivet till mordet var. Det förekommer uppgifter i utredningen om att den mördade mannen fått cyklar stulna.

– Det har kommit från bland annat anhöriga, som heller inte förstår varför det hände. Vi ser inga tänkbara motiv ännu. Det här hände mitt på dagen. Kriminella uppgörelser brukar ske under mörkare timmar och på mer undanskymda platser, säger Rundberg.

Den mördade Albybon är tidigare ostraffad och beskrivs som skötsam. Och polisen ser inget som tyder på att han varit inblandad i kriminell verksamhet.

Den misstänkte mannen har där­emot ett tungt kriminellt register. Polisen höll i torsdags inledande förhör med den misstänkte. Den här veckan fortsätter förhören.

– Han förnekar brott, sa mannens advokat Slobodan Jovicic i fredags.

Polisen vill däremot inte gå in på om förhören gett något eller om det finns någon teknisk bevisning utöver vittnesmålen.

Fakta

Mannen dömd för flera brott

Den häktade 20-åringen är straffad för flera brott sedan tidigare. Den senaste domen kom i november 2011 då han dömdes för rån vid två tillfällen, övergrepp i rättsak och brott mot knivlagen. Han dömdes till fängelse i ett år och två månader.

Han är tidigare dömd för flera brott, bland annat rån, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Källa: Polisen