Polisen söker offer för rasistisk attack

Polisen söker efter offren till en rasistisk gängmisshandel vid Fridhemsplans t-banestation.

– De försvann i tumultet, säger utredaren Anders Folkesson.

Natten till söndagen den 2 september patrullerade två ordningsvakter perrongerna vid Fridhemsplans tunnelbanestation när de mötte tre yngre män. Männen berättade att de överfallits av ett stort ungdomsgäng. En av männen hade slagits med en flaska i huvudet och fått en rejäl bula.

– Under tiden ordningsvakterna pratade med männen kom ungdomsgänget plötsligt tillbaka och det uppstod tumult och handgemäng, säger Anders Folkesson vid Citypolisens ungdomsrotel.

De tre männen flydde uppför rulltrapporna och gänget sprang då efter. I entréhallen uppstod mer bråk och då anlände också polisen.

– Det var ett tiotal ordningsvakter och tre–fyra polispatruller där. Vi grep tre män misstänkta för misshandel, men målsägandena försvann i tumultet, säger Anders Folkesson.

Två av de gripna männen släpptes av polisen. Men för två veckor sedan häktades en 17-åring misstänkt för misshandeln. Polisen misstänker också att hatbrott är inblandat.

– Vi betecknar gängets attack som hets mot folkgrupp. 17-åringen har varit inblandad i liknande bråk tidigare, säger Anders Folkesson.

Det är ordningsvakterna som i förhör uppger att ungdomsgänget under överfallet skrikit rasistiska slagord.

– Gänget skrek bland annat ”sieg heil” och ”jävla svartskallar” och gjorde Hitlerhälsningar mot målsägandena, säger Anders Folkesson.

Polisen har inga filmer från övervakningskamerorna att granska.

– Normalt sett har vi tillgång till filmat material från tunnelbanan. Jag vet inte varför vi inte har det den här gången, säger Anders Folkesson.

Det är SL som ansvarar för kameraövervakningen i kollektivtrafiken.

– Vi har kollat med våra tekniker och det har inte gjorts några felanmälningar den här dagen. Polisen har via sin bildanalysgrupp fri tillgång till filmmaterialet i tre dygn oberoende av oss, säger SL:s informatör Jesper Pettersson.

Polisen vill nu komma i kontakt med mannen som blev slagen med flaskan, hans två kamrater och även vittnen som såg överfallet.

– Vi söker alltså både målsäganden och vittnen, säger Anders Folkesson.

Gänget skrek jävla svart- skallar. Anders Folkesson polisen