Polisen som blev en nätsuccé

Inlägget med Henrik Ruonala och den bortsprungna Yorkshireterriern har gillats av 26 000 personer. Själv har Henrik en snart 5-årig rottweiler vid namn Rex.
Inlägget med Henrik Ruonala och den bortsprungna Yorkshireterriern har gillats av 26 000 personer. Själv har Henrik en snart 5-årig rottweiler vid namn Rex.
Bilden på Henrik Ruonala och en bortsprungen hund har gjort succé på internet. Polska, brittiska och tawainesiska tidningar har skrivit om den 29-årige Skärholmspolisen och tysk tv har gjort reportage.

– En riktig egoboost, säger han.

Polisassistent David Sund kunde knappast ana vilka följder Face­bookinlägget han skrev klockan halv tolv en natt i oktober skulle få. Med en bild tagen på poliskontoret på kollegan Henrik Ruonala och en yorkshireterrier efterlyste han ägaren till hunden med orden:

”Någon som saknar den här lilla krabaten? Den hittades i Bredäng på onsdagskvällen. Finns nu i Västberga. Ps. Vi söker också ägare till hunden på bilden 😉 D.s”

– Tanken var först och främst att hunden skulle komma hem till sin ägare. Men för att få folk att läsa försökte jag hitta en lite rolig twist på det, säger David Sund.

Nästan omedelbart hade 30 personer gillat inlägget. Nästa morgon var antalet uppe i 15 000.

Kommentarerna som rasslat in under de senaste sex veckorna har handlat mer om den blonde polisen än om hunden. Henrik Ruonala har också fått hundratals kommentarer och vänförfrågningar på sin privata Facebooksida.

– Min brorsa hörde av sig någon dag efter att inlägget publicerats och undrade vad jag hade blivit för B-kändis. Jag hade aldrig trott att det skulle bli en sådan uppståndelse. Men det har bara varit kul, en riktig egoboost.

Inlägget blev också rena rama PR-kampanjen för Skärholmspolisen. Brittiska tidningen Daily Mail har skrivit om dem, liksom tidningar från Polen och Taiwan.

För några veckor sedan var ett tv-team från tyska RTL på plats i Skärholmen och följde poliskontorets arbete under två dagar. Det hela resulterade i ett inslag med Henrik Ruonala och hans kollegor – dubbade till tyska.

– Jag garvade så att jag grät när jag såg det, säger David Sund.

Det tyska tv-teamet var fascinerat över sättet som den svenska polisen använder sociala medier på.

– Reportern sa att det här aldrig skulle hända i Tyskland. Man kan väl tänka sig att de är lite stelare och använder sig mer av myndighetsspråk än vad vi gör, säger Henrik Ruonala.

Den traditionella bilden av polisen som en auktoritär och känslobefriad myndighet med våldsmonopol är en anledning till att Facebookinlägget fått en sådan spridning tror internetskribenten Jack Werner på nyheter24.se.

– Det blir en kontrast när polisen är lite personlig och humoristisk och lägger upp en bild på en söt hund. I andra länder kan det nog ses som ovanligt att en myndighet gör det.

Bilder på djur är också något som generellt sett får stor popularitet och spridning i sociala medier.

– Djur är verkligen en evighetsmaskin på internet. Det är väl något med det som går tillbaka till människans instinkter, att vi tycket att djur är gulliga, säger Jack Werner.

Hur gick det då för den bortsprungna yorkshireterriern?

Den hittade ganska snabbt hem till sin ägare i Västertorp och har också fått vara med i tysk tv.

Fakta

Många ville bli sambo med polisen

Några av kommentarerna:

”Hoppas hunden hittar hem, den andra goingen kan flytta in omgående.”

”Jag kommer med detsamma! Håll dock hunden på avstånd då jag är pälsallergiker…”

”Paketpris? I så fall tar jag båda! Skulle vilja ha nån som vaktar mig!”

”Hunden kan ni få behålla men den tvåbenta kan jag nog fixa ett hem till.”