ANNONS

Polisen har startat speciell grupp för att utreda bilrånen

Polisbilar rycker ut (Illustrationsbild).
Patrik Esterling på Vällingbypolisen: "I flera utav fallen har det blivit en konfrontation med de som vaknar mitt i natten".
De senaste två veckorna har det skett flera bilrån i Järfälla och Vällingbys polisområden.
I fredags startade polisen en gemensam arbetsgrupp för att lösa problematiken.
"Man slår sig in i en bostad och försöker tillgripa nycklar".
ANNONS

Polisområdet nord har skapat gruppen som jobbar tillsammans för att utreda brotten som skett i norr- och västerort den senaste tiden.

I måndags förra veckan bröt sig bilrånarna in i en familjs hus i Viksjö i Järfälla, hämtade nycklarna och körde sedan i väg med bilarna.

Tre dagar senare drabbades en familj i Bromma av ett liknande brott då bilrånarna dödshotade en familjemedlem, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Bilrånare härjar i västerort och norrort – familjer drabbade

– Det är framför allt lokalpolisområde Vällingby och Järfälla som har drabbats hittills av den här sortens tillgrepp när det blir någon form av rånsituation. Man slår sig in i en bostad och försöker tillgripa nycklar. I flera utav fallen har det blivit en konfrontation med de som vaknar mitt i natten, säger Patrik Esterling på Vällingbypolisen.

Konfrontation med de som vaknar

Patrik Esterling

 

Arbetsgruppen jobbar tillsammans för att samordna utredningsbiten och för att arbeta effektivt med brottsförebyggande åtgärder.

ANNONS

Har ”lyxbilstjuven” i beaktning

Mitt i har tidigare skrivit om den så kallade ”lyxbilstjuven” som härjat i norr- och västerort. För två veckor sedan kom han ut ur fängelset och är nu på fri fot. Polisen säger att de ”har det i beaktning”.

”Lyxbilstjuven” frisläppt – hade lapp med regnummer i cellen

– Vi är helt medvetna om att han är ute igen. Jag kan inte gå in på enskilda fall och detaljer eftersom det är pågående förundersökningar.

Patrik Esterlings tips till de som är oroliga över att få sin bil stulen är att se över parkeringen.

– Är det något kriminella generellt inte tycker om så är det väl upplysta platser. Så har man dålig belysning så kan det vara något att se över.

Grannsamverkan kan hjälpa

Han tycker också att man kan fundera på var man förvarar sina bilnycklar. Har man dem i ett nyckelskåp nära entrén kan det bli enkelt för tjuvarna att slå sönder en ruta, stoppa in armen och greppa tag i dem.

Sedan tycker han också att grannarna ska samverka i sina områden och försöka hjälpas åt.

– Ser man bilar som rör sig konstigt i området som man inte känner igen på tider som känns lite anmärkningsvärda så kan man gärna ringa och informera polisen på 114 14 och sprida det. Så man har flera ögon på problemet och har en vaksamhet helt enkelt.

Tänk på den personliga säkerheten

En annan sak Patrik Esterling tycker är viktigt är att man tänker efter vad det innebär att ingripa om man blir utsatt för ett rån i hemmet.

– Man får ju någonstans ta med sin personliga säkerhet. Att det är väl bättre att bli av med en bil, även om det så klart är ett stort problem. Men hellre det än att försätta sig själv eller sin familj i en riskfylld situation. Om det nu uppstår när det blir konfrontation.