ANNONS

Polisen stängde in huliganer i centrum

Trots extrainkallade poliser blev det stökigt före hockeymatchen mellan Väsby och Hammarby förra helgen.

Men polisen låste in ett antal supportrar i centrum för att lugna situationen.
ANNONS

Det berättar Peter Eriksson, som var biträdande insatschef när polisen konfronterades med flera hundra supportrar som kom till Upplands Väsby förra fredagen för att titta på hockey.

Peter Eriksson säger att polisen visste att ett antal AIK-anhängare, som även är trogna Väsby Hockey, hade kommit till Upplands Väsby för att konfronteras med Hammarbys fans.

– Det fanns tips och på nätet fanns information om att något var på gång. Därför hade vi spanare som diskret kollade om det fanns AIK-supportrar på restauranger eller andra platser i centrala Väsby. Men vi hittade inga och vi visste inte var de höll hus, säger Peter Eriksson.

Men flera av dem höll till på ett företag nära stationsområdet. Enligt polisen kom plötsligt ett 50-tal AIK-anhängare rusande och sprang mot en restaurang i centrala Väsby när polisen hejdade dem. De ska ha kastat föremål mot polisen men ingen skadades.

Minuterna senare sprang 14 personer in i centrum för att få tag i de Hammarby-fans som skulle till Vilundavallen där hockeymatchen spelades.

Men polisen spärrade in fansen genom att trycka på stoppknappen så att den roterande in- och utgången vid centrumets östra entré stängdes. Kvar i centrumet stod AIK-anhängarna – samtidigt som ett antal poliser rusade dit och grep dem.

– De kördes iväg till Vallentuna och Åkersberga. Hade vi kört dem till exempel till Sollentuna hade de snabbt varit tillbaka igen, säger Peter Eriksson.

Men det blev rörigt och stökigt när många onyktra Bajenfans tände knallskott och skrek hejaramsor på sin väg till Vilundavallen.

Dikran Ego, delägare till en av butikerna på Centralvägen, tog det säkra före det osäkra och stängde butiken en halvtimme för tidigt.

ANNONS

– Mellan 100 och 150 personer, mestadels bajenfans, levde rövare och betedde sig som apor på Centralvägen. De sprang omkring och fyrade av smällare och gjorde upp eld. Det var en otäck stämning och jag såg flera personer som blev rädda och sökte sig in i butiker för att skydda sig, berättar Dikran Ego.

Anita Magnusson, ägare till Blomsterpinglan, stängde också butiken tidigare efter att närpolisen informerat om att det kunde bli oroligt innan matchen började.

Det var en otäck stämning.Dikran Ego, butiksägare