ANNONS

Polisen har startat speciell grupp för att utreda bilrånen

bilrån därför kan de inte dömas
Bilrånarna ska ha dödshotat en familjemedlem för att få tag i bilnycklarna. Nu satsar polisen för att ta fast dem och få dem till domstol.
De senaste två veckorna har det skett flera bilrån i norr- och västerort.
I fredags startade polisen en gemensam arbetsgrupp för att lösa problematiken.
"Man slår sig in i en bostad och försöker tillgripa nycklar".
ANNONS

Polisområdet nord har skapat gruppen som jobbar tillsammans för att utreda brotten som skett i norr- och västerort den senaste tiden.

I måndags förra veckan bröt sig bilrånarna in i en familjs hus i Viksjö i Järfälla, hämtade nycklarna och körde sedan i väg med familjens båda bilar.

Dödshotade familjemedlem

Tre dagar senare drabbades en familj i Bromma av ett liknande brott då bilrånarna dödshotade en familjemedlem, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Bilrånare härjar i västerort och norrort – familjer drabbade

Et rån av samma karaktär ska ha skett även i Sollentuna i förra veckan, men hittills är det framför allt lokalpolisområdena Vällingby och Järfälla som har drabbats av den sortens tillgrepp när det blir någon form av rånsituation, berättar Patrik Esterling på Vällingbypolisen.

– Man slår sig in i en bostad och försöker tillgripa nycklar. I flera av fallen har det blivit en konfrontation med de som vaknar mitt i natten, säger han.

Arbetsgruppen jobbar tillsammans för att samordna utredningsbiten och för att arbeta effektivt med brottsförebyggande åtgärder.

Har ”lyxbilstjuven” i beaktning

Mitt i har tidigare skrivit om den så kallade ”lyxbilstjuven” som härjat i norr- och västerort. För två veckor sedan kom han ut ur fängelset och är nu på fri fot. Polisen säger att de ”har det i beaktning”.

ANNONS

”Lyxbilstjuven” frisläppt – hade lapp med regnummer i cellen

– Vi är helt medvetna om att han är ute igen. Jag kan inte gå in på enskilda fall och detaljer eftersom det är pågående förundersökningar.

Patrik Esterlings tips till de som är oroliga över att få sin bil stulen är att se över parkeringen.

– Är det något kriminella generellt inte tycker om så är det väl upplysta platser. Så har man dålig belysning så kan det vara något att se över.

Grannsamverkan kan hjälpa

Han tycker också att man kan fundera på var man förvarar sina bilnycklar. Har man dem i ett nyckelskåp nära entrén kan det bli enkelt för tjuvarna att slå sönder en ruta, stoppa in armen och greppa tag i dem.

Och så tycker han också att grannarna ska samverka i sina områden och försöka hjälpas åt.

– Ser man bilar som rör sig konstigt i området som man inte känner igen på tider som känns lite anmärkningsvärda så kan man gärna ringa och informera polisen på 114 14 och sprida det. Så man har flera ögon på problemet och har en vaksamhet helt enkelt.

Tänk på den personliga säkerheten

En annan sak Patrik Esterling tycker är viktig är att man tänker efter vad det innebär att ingripa om man blir utsatt för ett rån i hemmet.

– Man får ju någonstans ta med sin personliga säkerhet. Att det är väl bättre att bli av med en bil, även om det så klart är ett stort problem. Men hellre det än att försätta sig själv eller sin familj i en riskfylld situation. Om det nu uppstår när det blir konfrontation.