ANNONS

Så försöker polisen stoppa personrånen i söderort

soft air gun
Knivar och soft air guns, har använts vid flera av personrånen. Arkivbild.
Polisen har jobbat hårt med den senaste tidens personrån i söderort.
– Vi har varit tidigt på plats och identifierat misstänkta gärningsmän, då blir man lite extra stolt, säger Hampus Johannesson vid polisen i Globen.
ANNONS

Den senaste tiden har flera unga rånats på olika platser i söderort, bland annat i Liljeholmen, Gullmarsplan och Svedmyra. Nu kommenterar Globenpolisen händelserna på sin Facebooksida:

”Gärningsmännen har agerat i grupp och både angripit ensamma målsägare såväl som målsägare i grupp. Gärningsmännen har ofta haft/sagt att de haft någon form av beväpning och brotten har skett strax efter skymning.”

Unga rånar unga

Både gärningsmän och offer har i samtliga fall varit unga, runt 15 år eller yngre.

– Det är ganska typiskt att unga pojkar rånar andra pojkar. Det som vi brukar se så här års och nästan kan ställa klockan efter är de här jackrånen, säger Hampus Johannesson vid Globenpolisen.

Andra saker som gärninsgmännen är ute efter är dyra smycken och mobiltelefoner.

– Vid ett av rånen visade målsägaren sin mobil, men den ville gärningsmännen inte ha. Så de är lite kräsna också.

Rånarna har inte maskerat sig i alla ärenden, enligt polisen.

Den senaste veckan har polisen gripit ett femtontal personer som misstänks för rån runt om i söderort.

– Vi har varit tidigt på plats och identifierat misstänkta gärningsmän, då blir man lite extra stolt över sina kollegor. Ofta är det så att en gärningsman begår många brott.

ANNONS

Hotar med knivar och soft air gun

Vid flera av rånen har gärningsmännen hotat sina offer med vapen.

– Det är knivar eller pistolliknande föremål, soft air gun eller liknande. Men de här är primärt tillgreppsbrottslingar, det har inte varit mer våldsamt än det brukar vara. Men en målsägare som får en kniv upptryckt mot sig eller ser en pistol i en byxlinning, det är klart att det är otroligt obehagligt.

Efter alla gripanden hoppas polisen att rånen ska minska. En 16-åring sitter fortfarande anhållen misstänkt för två rån vid Gullmarsplan i tisdags.

”Vi hoppas att vårt arbete leder till en ökad säkerhet och känsla av trygghet för våra medborgare. I vart fall vill vi skicka en tydlig signal att brott inte lönar sig i varken vårt eller något annat lokalpolisområde och vi hoppas att målsägarna återhämtar sig från dessa händelser”, skriver Globenpolisen på Facebook.

Polisen söker tips

– Många av de här är ju unga, så de frihetsberövas inte eller släpps snabbt, men eftersom de är identifierade hoppas vi att de håller sig lugna, säger Hampus Johannesson.

Polisen uppmanar de som ser något som skulle kunna vara ett personrån att omedelbart ringa 112. Om man vet något om rånen som varit går det bra att ringa polisens tipstelefon på 114 14.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.