Min lokala hjälte

Polisen vill stoppa ryktesspridning

Barn tvingar andra barn att begå brott. Nyheten fick stor spridning förra veckan, och en anmälan om olaga hot har upprättats. Men polisen uppmanar folk att inte dra förhastade slutsatser.
– Vi vet inte vad som hänt ännu, om det faktiskt stämmer att några barn har hotats, säger Madeleine Stolt, chef Täbypolisens ungdomsgrupp.

Personalen på Ica supermarket i Täby kyrkby kom på en pojke som snattade. Pojken berättade att han tvingats till det av äldre barn, och kompisar till honom ska även ha bekräftat historien.

Personalen på Ica valde att gå ut och varna för fenomenet i ett Facebook-inlägg som fick enorm spridning. Polisen kopplades in och två anmälningar har upprättats, en om snatteri och en om olaga hot.

För ett år sedan fick polisen in anmälningar om liknande situationer, men Madeleine Stolt är bekymrad över att varningarna fått så stor spridning i sociala medier.

– Det är viktigt att inte dra för höga växlar av det här, utan vi måste utreda vad som hänt först. Det kan bli tokigt när saker sprids på Facebook, det blir lite som viskleken ibland. Vi vet inte om det stämmer att någon blev tvingad, säger hon.

– Man ska vara försiktig med att sprida rykten, vi har bara fått in en anmälan, om det var många barn som tvingas att begå brott borde vi ha fått in flera.

Fick ni reda om det verkligen stämde att barn tvingade barn att begå brott förra gången ni fick anmälningar om det för ett år sedan?

– Nej, vi fick aldrig några namn där utan det utmynnade bara i ett snatteri.

Någon förundersökning har inte inletts ännu, det kommer att fattas beslut om det i dag eller de närmsta dagarna. Men vartåt det lutar kan Madeleine Stolt inte svara på än.

– Jag vet helt enkelt för lite för att uttala mig så mycket, utan utredningen måste få ha sin gång, säger hon.