Polisen stoppade hämndmord – fyra män i rätten

Fyra män åtalas för förberedelse till mord.
Fyra män åtalas för förberedelse till mord.
Fyra män ur Bredängsnätverket ska ha planerat att mörda en eller flera personer ur Östbergnätverket.
Motivet ska ha varit hämnd för mordet gängledaren i Mariehäll 2017. Men tack vare ett tips ska ha polisen lyckats stoppa mordet.
Nu ställs de inför rätta för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

I november 2017 sköts gängledaren för Bredängsnätverket till döds efter en intensiv biljakt i Mariehäll. Som hämnd för mordet ska fyra män ha planerat att mörda någon eller några i det rivaliserande Östberganätverket i september i fjol.

Ställs inför rätta

Nu börjar rättegången mot de fyra männen i Stockholms tingsrätt. Åtalet gäller förberedelse till mord och grovt vapenbrott, skriver DN. 

Enligt förundersökningen som tidningen tagit del av ska någon ha tipsat polisen om förberedelserna till mordet. Tipset gjorde gällande att attacken skulle ske den 14 september, då flera ur Östberganätverket skulle samlas. Anledningen var att en av deras medlemmar mördats det datumet fem år tidigare.

Skaffade automatvapen

De fyra personerna med kopplingar till Bredängsnätverket ska  ha skaffat fram två automatvapen med ammunition, krypterade mobiler, en falskskyltad bil, tändvätska och en dunk med lösningsmedel.

En av måltavlorna ska ha varit den person som misstänktes för mordet på Bredängsledaren men som släpptes i samband med den friande domen i hovrätten.

Polisen stoppar de fyra männen

Men de nådde aldrig fram. Polisen stod och väntade i korsningen Ersta gårdsväg och Östbergsvägen. De fyra männen tvärvände och kastade ut vapnen och ammunitionen genom fönstren. Biljakten fortsatte senare i hög hastighet mot rött ljus innan de fångades av polisen.

Alla fyra män förnekar alla brott. Sista dagen för rättegången är den 26 mars.

Det var i den här korsningen, Ersta gårdsväg och Östbergsvägen, som polisen grep de fyra männen. Foto: Google maps.