ANNONS

Många ringer polisen om störande nyårsraketer

Många ringer till polisen för att klaga på ungdomar som skjuter raketer.
Många ringer till polisen för att klaga på ungdomar som skjuter raketer.
Polisen får in mycket klagomål på nyårsraketer som skjuts "hejvilt" i hela Stockholm. I söderort fick en person en raket efter sig för att inte ha velat delat med sig av en cigarett.
– Det skjuts mot balkonger, mot bilar och i områden där det vistas mycket människor, säger Carina Skagerlind, på Stockholmspolisen.
ANNONS

Det låter som rena krigszoner vid offentliga platser på sina håll i Stockholm dagarna före nyårshelgen. Polisen har blivit fullständigt nerringd av privatpersoner som störs av raketskjutande ungdomar.

– Sedan i tisdags får vi i genomsnitt 70 nödsamtal om dagen om att det skjuts raketer. Sitter man och lyssnar på de som tar samtalen märker man att det är en stor belastning, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Nekades cigarett sköt raket som hämnd

Samtalen kommer från hela Stockholmsområdet som berör händelser där raketer används oaktsamt.

På torsdagskvällen rökfylldes Hallonbergen centrum efter att ungdomar smällt smällare och raketer inne i gallerian. Det har också förekommit direkta hot. I en söderkommun fick en person en raket skjuten emot sig för att inte ha velat bjuda på en cigarett.

– Ofta är det unga killar som skjuter mot balkonger, mot bilar och mot folksamlingar i områden. Det är så pass omfattande att det händer nästan hela tiden och tar mycket av vår tid.

Svåra att ta fast

Polisen åker på larmen så fort de har möjlighet, men att ta fast ungdomarna är inte alltid det lättaste. Skjutandet pågår som regel när det är mörkt.

– De är väldigt snabba på att försvinna när de ser att vi kommer. Men uppräcker vi någon minderårig som bär på fyrverkerier så tar vi dem ifrån dem.

ANNONS

Smällare är förbjudna sedan några år tillbaka i Sverige och tillåtna raketer får bara säljas till personer över 18 år.

– Tillgången på smällare är klart mindre nu än förr. Men problemet kvarstår med exempelvis smatterband som går att få tag på. Vi har regelbunden kontakt med återförsäljare av fyrverkerier, så de följer de regelverk som gäller. Sen är det viktigt att föräldrar inte köper ut till sina barn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.