Min lokala hjälte

Polisen svarar om de olösta Farstabrotten

Manne Jönsson (t.v.) chef för grova brott i Polisområde Syd.
Manne Jönsson (t.v.) chef för grova brott i Polisområde Syd.
Hård belastning och höga beviskrav. Henrik Garzon, operativ koordinator på Farstapolisen och Manne Jönsson, chef för avdelningen grova brott, ger sin syn på polisens utmaningar.

En färsk rapport från Brottsförebyggande rådet visar att Stockholmspolisen är sämst i landet på att klara upp brott. Mitt i:s genomgång av några av det senaste årets mest uppmärksammade brott i Farstaområdet, ger också bilden av brottsbekämpare som – trots synbart goda förutsättningar – har svårt att knyta gärningsmän till brott.
Manne Jönsson, chef för avdelningen grova brott i Polisområde Syd, vill nyansera den bilden.
– Vi jobbar inom det regelverk vi har. Ibland kommer vi en bit på vägen och det kan finnas en uppfattning om vem som är skyldig. Men det räcker inte för oss. Oftast krävs både vittnen och teknisk bevisning för att nå upp i en bevisnivå som är så hög att det räcker för åtal, säger han och fortsätter:
– Visst vill vi lagföra personer för brott, men då vill vi lagföra rätt personer. Allt bygger ju på att ingen oskyldig ska dömas.
I de aktuella fallen finns ett par försvårande omständigheter, enligt polisen. Brandutredningar är allmänt svåra då bevisen ofta helt enkelt brinner upp. Under mordutrednigen i Farsta strand har polisen haft svårt att få fram uppgifter från personer som kan tänkas veta något, men som ingår i kriminella nätverk och därför inte vill prata med polisen.
– Det är något vi lider allt oftare av, säger Manne Jönsson.
Henrik Garzon är operativ koordinator på Farstapolisen. Han ser ett annat problem som rör just Polisområde Syd, där söderort och de södra länskommunerna ingår.
– Varje morgon får jag en sammanställning av alla händelserapporter och nästan alltid är de flest i Polisområde Syd. Det innebär en hög belastning på dem som är ute och jobbar. Det finns ingen luft i systemet – ofta hinner personalen inte ens äta, säger han.
För att arbeta effektivare planerar polisen att öka bemanningen i Polisområde Syd med 20 procent de tider på dygnet då flest brott begås.
– Vi har det högsta trycket från sen eftermiddag till midnatt. Tanken är att omfördela resurser till den perioden, säger Henrik Garzon.