Polisen ska synas mer i Sollentuna

– Polisen själv kan inte göra allt utan är en del av lösningen. Här behövs ett engagemang från ideella krafter, säger Johan Lundgren kommunpolis i Sollentuna.
– Polisen själv kan inte göra allt utan är en del av lösningen. Här behövs ett engagemang från ideella krafter, säger Johan Lundgren kommunpolis i Sollentuna.
– Inte minst ställer vi krav på att polisen gör sin del, säger Henrik Thunes (m), kommunalråd i Sollentuna om det fokus som nu läggs på Edsberg och Tureberg för att öka tryggheten..
– Inte minst ställer vi krav på att polisen gör sin del, säger Henrik Thunes (m), kommunalråd i Sollentuna om det fokus som nu läggs på Edsberg och Tureberg för att öka tryggheten..
Edsberg och Tureberg. Områden som pekas ut som otrygga. Men hur ska det bli tryggare? Det är en fråga som kommunen nu driver med fokus på synligare poliser.
– Vi vill gärna se en högre polisiär närvaro, säger Henrik Thunes, (M) kommunalråd.

Sommarens allvarliga skottlossningar i Sollentuna har inte bleknat i minnet. Senast i onsdags kväll fick polisen rycka ut på en skottlossning i Edsberg. Väl där hittade de ett fordon med skottskador. På nätet diskuteras frågor om kommunen är säker att bo i eller inte. Många frågar sig även vad polisen egentligen gör?

LÄS MER: Enkät: Så tycker Sollentunabor att det ska bli tryggare

För ett år sedan antog kommunen en trygghets- och säkerhetsplan som ska inkludera alla verksamheter, från förskola till stadsplanering. Att öka tryggheten genom att exempelvis satsa på allt från fritidsgårdar och mindre mobbing i skolan till upplysta områden.

Inte minst ställer vi krav på att polisen gör sin del i detta

I november startade kommunen även ett trygghetsprojekt med fokus på Edsberg och Tureberg. Man vill veta vad allmänheten tycker och har besökt områdena. En av de största frågorna handlar om polisen.
– När invånare hör av sig till oss och tycker det är för dålig polisiär närvaro i olika kommundelar, eller att polisen inte ingriper snabbt, då måste vi från kommunens sida bemöta det, säger Henrik Thunes som fanns på plats på Edsbergs torg den 23 november tillsammans med kommunrepresentanter.
– Det handlar om att samtala med polisen. Genom att ta fram projektplanen sätter vi tryggheten i fokus på områden som Edsberg och Tureberg och inte minst ställer vi krav på att polisen gör sin del i detta.

Vi behöver faktiska uppgifter var och när saker händer för då jobbar vi mer rätt

Kommunpolisen Johan Lundgren fanns på plats för att svara på frågor. Enligt honom kommer polisen nu att rikta in sig på ökad närvaro i ungdomsmiljöer, både i uniform och civilt för att komma åt en viss typ av brottslighet. Det kan handla om att komma åt nyrekryteringen av unga till kriminella gäng.
– Vi kommer att prioritera närvaro i de områden den behövs.

LÄS MER: Många skottlossningar i år

Vad säger ni till dem som tycker att ni inte är tillräckligt synliga ute, kan de förlita sig på förändring?
– Vi gör mycket och vi har framgång i vårt arbete. Sedan är det svårt att svara på kritiken. De flesta vill ha oss synliga, närvarande och tillgängliga, det kommer vi att ta fasta på men det är viktigt att vi är där och jobbar med rätt saker. Vi behöver faktiska uppgifter var och när saker händer för då jobbar vi mer rätt.

Polisen deltar i dag i kommunstyrelsens möten, utbyter information och har varit med och tagit fram en medborgardialog. I den framkom att Sollentunaborna anser att områdena Edsberg och Malmvägen i Tureberg upplevs som mest otrygga.
Men här menar Johan Lundgren att det också kan bero på hur de framställs i media och enligt honom behövs också andra resurser.
– Polisen själv kan inte göra allt utan är den del av lösningen. Här behövs ett engagemang från ideella krafter, säger Johan Lundgren, som förutom samarbetet med bostadsbolag, idrottsföreningar, skola och fritids gärna ser samarbete med fler sollentunabor.
– Vanliga människor som känner att de vill öka tryggheten i kommunen.