ANNONS

Polisen om jakten på tafsaren i norrort

Mannen ska ha antastat flickor i närheten av skolor.
Mannen ska ha antastat flickor i närheten av skolor.
Efter att polisen gått ut med bilder på den man de misstänker sexuellt ofredat flickor i Täby och Vallentuna har tafsandet slutat. Men det kan innebära att det blir svårare att få fast honom.
ANNONS

Efter att polisen misstänkt att en och samma gärningsman sexuellt ofredat unga tjejer i Täby och Vallentuna, gick de ut med bilder på den misstänkte mannen som en av hans offer hade tagit. Bilderna blev offentliga för en dryg vecka sedan men ännu har ingen kunnat identifiera mannen.

– Vi har fått in en hel del tips och bearbetat en del av dem och fortsätter att göra så, säger Mats Eriksson, på polisens presstjänst.

Två offer till har kommit fram

Efter att bilderna blev offentliga har inga fler fall sexuella ofredande anmälts. Men två fall av efteranmälningar har gjorts efter bildpubliceringen.

– Det är vi tacksamma för och det är en av orsakerna till att vi gick ut med bilderna. Vi kan då lättare placera brotten i ett mönster och på vis knyta fler vittnesmål till den misstänkte mannen. Och nu kanske de två tjejerna får den upprättelse de förtjänar, säger Mats Eriksson.

Avbrutit brottsvågen

Mannen uppskattar polisen vara mellan 25 till 40 år gammal, cirka 180 centimeter lång och han pratar svenska utan brytning.

En av avvägningarna polisen behövde göra i samband med bildpubliceringen var att personen slutar med sina sexuella ofredanden i just det geografiska området.

– Vi avbryter brottsvågen men det kan också bli svårare att hitta personen.

Hur ofta går ni ut med bild på en misstänkt gärningsman?

– Det finns inga regler för det och jag har ingen statistik. Men det är en avvägning man måste göra när man börjar se en trend och det kan vara svårt att se mönstret. Nu kan vi få in tips och ringa in var den misstänkte kan bo någonstans, och i nuläget tror vi att han bor i närområdet där brotten har begåtts.

ANNONS

Vad rör det sig om för sexuella ofredanden?

– I vissa fall har flickorna blivit enbart tilltalade, ibland har han rört dem på opassande sätt. På brösten och på stjärten, men alltid utanpå kläderna. Det har aldrig rört sig om hot eller våld men det är naturligtvis väldigt obehagligt för de unga tjejerna som blir utsatta.

Vilken ålder rör det sig om?

– 12- till 15-årsåldern.

Tror du att ni kommer att ta fast honom?

– Jag kan inte ge några garantier, men vi jobbar på det.