ANNONS

Polisen tog 90-talister som körde rattfulla

Totalt åkte 34 bilister dit för rattfylla under natten mot lördag och söndag.
Totalt åkte 34 bilister dit för rattfylla under natten mot lördag och söndag.
Under lördag natt kontrollerade poliser förare vid avfarten mot Margretelundsvägen.
Under lördag natt kontrollerade poliser förare vid avfarten mot Margretelundsvägen.
Bilar ställdes upp av polisen då förarna fick följa med till polisstationen i Solna.
Bilar ställdes upp av polisen då förarna fick följa med till polisstationen i Solna.
Natten mot lördag och söndag kontrollerade polisen nykterheten hos närmare 3000 bilister i bland annat Alvik. 34 personer åkte fast – hälften av dem är födda på 90-talet.
ANNONS

Under fredagsnatten stängde polisen av in- och utfarterna till Tranebergsbron i Alvik och även Norrtull. 14 poliser placerades ut för att kontrollera nykterheten hos förarna. Över 1000 bilar kontrollerades.

Natten mot söndag var 21 poliser ute och kontrollerade närmare 2000 bilar. Denna gång hade man även ställt sig vid utfarten mot Solna/Bergshamra från Roslagsvägen.

”De flesta kom direkt från krogen. Det känns som att yngre människor har en helt annan attityd till alkohol och bilkörning i dag.”

– Poliser får hela Stockholm nord var med, så det var en stor insats. Plus att vi hade inre personal som jobbade med att ta emot alla anmälningar, säger Patrick Ivanyi, polisinspektör i Solna.

Totalt åkte 34 bilister dit för rattfylla under natten mot lördag och söndag. Foto: Polisen

Och jobbet gav resultat. 17 personer åkte fast under natten mot lördag och lika många under natten mot söndag. De flesta hade druckit, men polisen träffade även på några som var narkotikapåverkade.

Hälften födda på 90-talet

Anmärkningsvärt var dock att nästan hälften av dem som åkte dit var födda på 90-talet, berättar Patrick Ivanyi.

–  14 av de 34 som vi tog var födda på 90-talet. Den yngsta var född 1997. Och de flesta kom direkt från krogen. Det känns som att yngre människor har en helt annan attityd till alkohol och bilkörning i dag, säger Patrick Ivanyi.

ANNONS

”De tycker inte att de gör fel, de har ju ‘bara druckit ett par glas vin’.”

En tjej, född 1994 och från välordnade familjeförhållanden, tyckte att polisen förstörde hennes liv när hon blev stoppad och blåste positivt.

– Skrämmande många är födda på 90-talet, och många är tjejer, de har kommit ikapp killarna med drickandet. De tycker inte att de gör fel, de har ju ”bara druckit ett par glas vin”, säger Patrick Ivanyi.

Fler kontroller kommer

Sedan Patrick Ivanyi började jobba med kontrollerna 2006 så har man haffat ungefär 10 rattonyktra bilister per gång. Sen kom polisens omorganisation i vägen och man höll upp ett tag med kontrollerna. När man  väl började igen kunde polisen stoppa uppåt 20 rattfyllerister per natt.

– Även 17 på en natt som nu är alldeles för många, säger Patrick Ivanyi.

Bilar ställdes upp av polisen då förarna fick följa med till polisstationen i Solna. Foto: Polisen

Fler kontroller kommer att göras framöver i höst och även nästa år.

– De som dricker och kör är oftast inte rädda för att krocka utan det enda som avskräcker är risken för att åka fast. Det här är ett jättestort samhällsproblem, så det är verkligen viktigt att vi gör kontrollerna och syns mer, säger Patrick Ivanyi.

ANNONS