Polisen tar krafttag mot mopedbusarna

Nu tar närpolisen i med hårdhandskarna mot mopedister som kör olagligt.

De som ertappas polisanmäls – och även deras föräldrar kan dömas.

Det handlar om att närpolisen går in för nolltolerans. Man kommer att rapportera alla mopedister som begår brott.

Orsaken är att Väsbybor larmat närpolisen om att många unga mopedister i Upplands Väsby inte visar någon som helst hänsyn. De kör för fort och flera gånger har det hänt att både barnfamiljer och äldre varit mycket nära att bli påkörda.

– Vissa mopedister kör för fort på otillåtna körbanor eller skjutsar någon på ett felaktigt sätt. Det finns de som kör utan hjälm eller har hjälm som sitter felaktigt. Det har lett till skador när de råkat ut för olyckor, säger Mattias Tillberg, polisbefäl vid närpolisen i Upplands Väsby.

Ett stort problem är att flera unga kör på trimmade mopeder, som går mycket snabbare än de är gjorda för. Närpolisen har varit ute på skolor och även informerat föräldrar, men utan någon större effekt. Flera unga mopedister kör fortfarande med trimmade mopeder eller struntar i att bära hjälm.

– Informationen eller varningar har uppenbarligen inte räckt. Vi informerar även föräldrar om vad som har hänt och vilka skyldigheter föräldrar har, säger Mattias Tillberg.

Det är i Smedby, Bollstanäs, Hasselgatan, Sigmaområdet och i Prästgårdsmarken som närpolisen fått tips om ungdomar som kör vårdslöst eller busåker på trimmade fordon, som väsnas mycket.

– Föräldrarna har ett stort ansvar eftersom det ofta är de som står för moped och försäkringar. Det är deras skyldighet att se till att deras barn som kör moped använder hjälm på ett korrekt sätt och inte trimmar motorerna. Upptäcker vi att en förälder känt till att en mopedist kört med en trimmad moped kan föräldern anmälas för tillåtande av olovlig körning, säger Mattias Tillberg.

Nolltoleransen innebär att närpolisen kommer att göra kontroller av mopeder vid skolor.

– Vi kan bara göra kontroller när ungdomarna kommer på sina mopeder, inte när de står parkerade, säger Mattias Tillberg.

Fakta

Mopedregler

Klass 1-moped, eller så kallad EU-moped, får gå i maximalt 45 kilometer i timmen. Mopeden ska ha registreringsskylt och får inte köras på gång- eller cykelbanor.

Klass 2-moped ser ut som en EU-moped men saknar registreringsskylt. Den får köras i maximalt 25 kilometer i timmen.

Källa: Närpolisen