Polisen tar krafttag mot olovliga uteserveringar

Kommunpolis Erik Forssell och hans kollegor ska hålla utkik efter otillåtna uteserveringar på Östermalm.
Kommunpolis Erik Forssell och hans kollegor ska hålla utkik efter otillåtna uteserveringar på Östermalm.
Uteserveringarna kan få längre öppettider i år.
Uteserveringarna kan få längre öppettider i år.
Snart börjar den stora uteserveringssäsongen – och i år kan krögarna få ha öppet längre än tidigare.

Samtidigt inleder Östermalmspolisen en satsning mot olagliga uteserveringar.

De tillåtna uteserveringarna har blivit allt fler i innerstan de senaste åren. Men enligt polisen är olagliga uteserveringar också ett växande problem.

Tidigare har polisen i innerstan gjort insatser för att få bort stolar, bord, skyltar och annat otillåtet från gaturummet. Nu breddas de kontrollerna.

– Vi har inte varit ute på Östermalm än men vi kommer att göra det nu. Det finns tyvärr många som inte följer gällande regler, säger Erik Forssell, kommunpolis på Östermalm, och fortsätter.

– Vi kommer att börja med tillsägelser innan vi rapporterar de som inte följer reglerna.

Mellan april och oktober är den riktiga uteserveringsperioden då många krögare med tillstånd från staden får sätta upp bord och stolar.

Men när krögare, kioskägare och andra näringsidkare ställer upp saker utan bygglov på trottoaren blir det ett fall för polisen.

Hela våren kommer polisen på Östermalm att jobba tillsammans med trafikkontoret mot de som missköter sig.

Kommer ni att jobba mot speciella delar av Östermalm?

– Vi jobbar utifrån den lägesbilden vi har. Vi började på Birger Jarlsgatan och kommer att utvidga bilden. Vi får lyssna på inkomna klagomål, och tar ett antal gator i taget. Men vi kommer inte hinna med alla gator, säger Erik Forssell.

Samtidigt som polisen tar i med hårdhandskarna mot otillåtna uteserveringar vill nu politikerna göra det lättare för krogar att ansöka om tillstånd för uteserveringar fram till klockan 23, i stället för som i dag till 22.

– Det handlar om att vi vill ha en levande stad och då är restauranglivet väldigt viktigt. Branschen är väldigt måna om ett kunna erbjuda längre öppettider på uteserveringar säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd.

Kommer inte detta störa grannar?

– En viktig del är att tillstånden ges på två år. Under den perioden kommer vi att följa om det kommer klagomål på buller från grannar. Om det är oacceptabla störningar kommer inte tillstånden förlängas.

Beslutet om uteserveringar och annat som rör serveringstillstånd sköts upp i kommunfullmäktige under måndagskvällen, efter denna tidnings pressläggning.

Det kan göra att de förlängda öppettiderna träder i kraft först om några månader.

Fakta

Öppettider kan förlängas

Enligt förslaget ska det bli enklare för krögare att ansöka om serveringstillstånd för uteserveringar till klockan 23, i stället för som i dag 22.

Frågan togs upp på gårdagens kommunfullmäktige, men L och M ville ha en återremiss. Partierna vänder sig bland annat mot att det i ärendet även ingår ett förslag om att det ska krävas ordningsvakter vid krogar även på dagtid.

”Förslaget om att ordningsvakter krävs från 11.00 är tveksamt då vi inte ser att det kräver samma insatser för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet som vid 02.00”, säger Anna König Jerlmyr (M) till Mitt i.