Polisen tar ledigt – då ökar brotten

Närpolisen drar ner på styrkan samtidigt som sommarbrotten gör entré.

– Ett drömläge vore om närpolisens personal förblev orörd, säger Stefan Dahlgren på Vallentunapolisen.

Under sommaren har tjuvarna julafton. Fickstölder och personrån ökar och antalet cykelstölder fördubblas. Fler våldsbrott än annats anmäls också. Allt enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Enligt närpolisen i Vallentuna ökar också skadegörelsen när ungdomar är ute mycket kvällstid. Hög alkoholkonsumtion och bråk kan också bli följden.

– Folk är ute på ett helt annat sätt. Skolan brukar ha en dämpande effekt, säger närpolisbefäl Stefan Dahlgren.

Trots detta blir poliserna på Vallentuna närpolisstation färre från mitten på juni och en bit in i augusti. Precis som på många andra närpolisstationer i landet.

– Alla vill ha sommarsemester. Det här är en balansgång, säger Stefan Dahlgren.

Stationen kommer att ha samma öppettider som vanligt. Men bara två poliser finns på plats i stället för sex poliser i yttre tjänst och en närpolischef.

De Vallentunapoliser som inte har semester ska finnas på Roslagspolisens utryckningsenhet i Täby med hela Roslagen som sitt arbetsområde. Utryckningsenheten, får aldrig understiga minimikravet med tre radiobilar vardagar och ytterligare två under helgnätterna.

– Det tummar man aldrig på, säger Stefan Dahlgren.

Han ser ändå ett behov av fler närpoliser under sommaren. Men enligt honom har Roslagspolisen helt enkelt inte pengar till att anställa fler i semestertider.

– Ett drömläge vore om närpolisens personal förblev orörd så att vi fick fokusera på tryggheten i Vallentuna och ungdomarna.

Fakta

Sommarbrott

Så här mycket ökar brotten i Sverige under sommaren:

Misshandel mot man utomhus ökar med i genomsnitt 44 procent.

Våldtäkt utomhus ökar med 50 procent.

Personrån utomhus ökar med 8 procent.

Källa: BRÅ , mÄtning gjord 2007–2009