ANNONS

Polisen: ”Få tips på Facebook som når oss”

Polisens uppmaning: tipsa polisen i första hand – sen i Facebookgrupperna.
Polisens uppmaning: tipsa polisen i första hand – sen i Facebookgrupperna.
I semestertider ökar vanligtvis inbrotten, och många Vallentunabor delar med sig av sin oro på sociala medier. Trots detta är det ytterst få tips som faktiskt når polisen.
– Man tror att vi scannar av alla Facebooksidor och skriver sina iakttagelser där istället, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis.
ANNONS

I år har det hittills förekommit 46 inbrott i Vallentuna kommun – en ökning jämfört med 35 under samma period förra året.

Under semestertider är det högsäsong för inbrott, och flera Vallentunabor har på senaste tiden uttryckt oro för potentiella tjuvar.

Kontakta polisen

Det är i lokala grannsamverkansgrupper som det har rapporterats om skumma typer som styrker runt, gömmer sig i buskar och kommunicerar via walkie talkies.

Det är dock svårt att veta huruvida det rör sig om rastlösa ungdomar eller faktiska inbrottstjuvar som rekar i området.

Oavsett är budskapet tydligt: kontakta polisen om du ser något misstänksamt.

”Tror vi scannar av Facebook”

Många delar som sagt gärna med sig av sina spaningar i sociala medier, men enligt Stefan Dahlgren är det ytterst få tips som faktiskt når polisen.

– Man tror att vi scannar av alla Facebooksidor och skriver istället sina iakttagelser där. Det är såklart bra om man gör både och – men börja med polisen. Får vi inte uppgifterna kan vi aldrig ligga rätt, säger han.

Man ska inte heller tveka att höra av sig till polisen bara för att det rent hypotetiskt kan röra sig om just rastlösa ungdomar.

ANNONS

– Vi gör naturligtvis prioriteringar utifrån tips, så det behöver folk inte bekymra sig över. Vi har såklart underrättelse från andra håll också, men det här blir en pusselbit – kanske pusselbiten vi behöver.

Prata med din granne – i verkligheten

Samtidigt som uppmaningen är att kontakta polisen i första hand så är det inte alls någon dum idé att ha bra kontakt med sina grannar – men hellre i verkligheten än på sociala medier.

– Istället för att skriva på Facebook: gå till din granne, fråga om man kan hjälpa till med något och informera om att man reser bort. Se till att det ser bebott ut även när du inte är där – hjälp till med att klippa gräset och liknande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.