ANNONS

Polisen: ”När vi trappar ned så fortsätter de leta”

polis-missing-people
Per Engström vid polisens nationella operativa avdelning gillar Missing people.
I början tvivlade polisen på dem. Nu spelar Missing People en allt större roll för att personer ska hittas.
– När vi måste trappa ned på insatserna så fortsätter de söka energiskt, säger Per Engström vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.
ANNONS

Missing People Stockholm gör sig just nu redo för årets mest intensiva tid, som Mitt i berättat, och det är en organisation som mognat.

Det hävdar Per Engström vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

– I dag vet de hur man omhändertar saker, hur man spårsäkrar och hur man tar hand om sökpersonal som haft en traumatisk upplevelse. Och de är ett stort stöd för anhöriga, inte minst när vi avlutat och bedömt att personen inte finns vid liv, säger Per Engström.

Denna positiva bild har polisen inte alltid haft av dem, berättar han.

– När Missing People kom fram runt 2012 saknade de utbildning, utrustning och de gick i gång med sökinsatser innan vi hade godkänt det. Eller så gick de igång på felaktiga grunder. Då tvivlade många på dem, säger Per Engström.

Men efter flera uppmärksammade fall i landet, som de avgörande spår som Missing People hittade i Lisa Holm-fallet i Västergötland 2015, har organisationen visat sin styrka.

– Nu ser vi dem som ett naturligt inslag. De har ju också skaffat sig resurser i form av allt från dykare till terrängfordon, säger Per Engström.

Organisationen borde få mer stöd, anser han.

– Jag kan tycka att de borde få vara berättigade till bidrag och få ingå i vårt och räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel. Problemet är att det inte finns någon garanterad varaktighet i organisationen. Det finns ingen plikt för någon att ställa upp.

ANNONS

Hur mycket skillnad gör de?

– Ju fler som letar, desto snabbare går det att komma framåt och i desto större områden kan vi leta. Nu börjar bär- och svampplockarsäsongen där många går vilse och försvinner. Då är de jätteviktiga. Det finns en mix av viktiga organisationer som Hemvärnet, Missing People, sjöräddningssällskapet och andra frivilliga försvars- och räddningsorganisationer och orienteringsklubbar som hjälper oss att leta.

Fakta

De flesta försvunna hittas snabbt

  • Majoriteten av de personer som försvinner i landet hittas inom några timmar.
  • Men ibland tvingas polisen till räddningsinsatser där man ofta tar hjälp av frivilliga som Missing People. 97 procent av de som polisen söker blir hittade under en räddningsinsats.
  • Vid 350-400 av 22 000 årliga sökinsatser bedöms situationen så allvarlig att polisen inleder en räddningsinsats. Det kan till exempel vara väderförhållanden som gör att man bedömer att personen riskerar att komma till skada om den inte hittas snabbt.
  • Nästan hälften av de som försvinner är äldre, dementa eller deprimerade personer.
  • Andelen barn som försvinner är drygt åtta procent, de flesta i åldern sju – tolv år.
  • I genomsnitt hittas 89 procent av alla försvunna vid liv. I Stockholmsregionen är dock siffran över försvunna vid liv betydligt lägre.
Källa: Polisen
Fakta

10 000 står redo att ge sig ut i skallgång i Stockholm

  • Cirka 9 000 personer i landet anmäls som försvunna varje år till polisen.
  • I fjol blev Missing People kontaktade i 588 av ärendena och man genomförde 287 sökinsatser i landet. Omkring 100 av de 588 ärendena rörde Stockholm.
  • Missing People Stockholm har ett kansli med tre anställda med lön. Samtliga andra utför arbetet helt ideellt. 
  • I Missing Peoples nationella skallgångsregister finns över 60 000 frivilliga personer över landet, 10 000 finns i Stockholmsregionen.
Källa: Missing People Stockholm
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.