Polisen trappar upp mot ungdomsbuset

Polis Mattias Tillberg (arkivbild)
Polis Mattias Tillberg (arkivbild)
Våld, buskörning med mopeder, klotter och ungdomar som härjar i centrum samtidigt som droger som kryper allt längre ner i åldrarna. Polisen satsar nu på problemen som finns bland unga i Åkersberga och även i Vaxholm.

Det stökas en hel del på kvällarna i Åkersberga med omnejd. För att försöka råda bot på problemen har polisen de senaste två veckorna gjort riktade insatser mot ungdomsstöket i alla kommuner som ryms inom lokalpolisområdet – däribland  Österåker och Vaxholm*.

– Vi har valt att lägga extra fokus på problemen kring mopeder och EPA-traktorer men också de stora mängder narkotika som finns, säger polisen Mattias Tillberg.

En del i satsningen är att polisen ska bli synligare, dels uniformerat men också civilt. De har även avsatt resurser för att kunna möta ungdomarna på kvällarna och på de platser där ungdomarna befinner sig.

– Det är framförallt i centrumen och på fritidsgårdarna som det är stökigt. Vi kommer att få bättre förutsättningar att rapportera in de ungdomar som kör med trimmade mopeder eller som håller på med narkotika. Men målet är också att skapa kontakter och få en bättre kännedom om ungdomarna som rör sig ute.

Hur stort är problemet med droger bland unga?

– Det är svårt att säga men vi får underrättelser från människor som rör sig ute att det finns mycket droger. Men det har varit så under en längre tid så det är inget nytt i sig, men vi satsar nu hårdare mot det.

Vad är det för droger det rör sig om?

– Det är främst cannabis. Men det finns även en del amfetamin.

Hur pass unga är dem som brukar narkotika?

– Från 12 till 13 år och uppåt. I den åldern handlar det framförallt om att man röker cannabis men vi har även stött på 14-åringar som brukat amfetamin.

*De kommuner som ryms inom Täbys polisområde är Österåker, Vaxholm, Danderyd, Vallentuna och Täby.