Projekt gjorde succé – Plattan har blivit tryggare under sommaren

Invigning av Sommar på Sergels torg
Såhär såg det ut under invigningen av Sommar på Sergels torg i juni.
I måndags avslutades "Sommar på Sergels torg", som har verkat för att förändra upplevelsen av Plattan.
Enligt polisen har projektet varit en succé.
– Vi har sett en betydande skillnad, säger kommissarien Lennart Karlsson.

Sommar på Sergels torg är en del av en långsiktig satsning mellan staden och flera andra aktörer för att utveckla och göra Klaraområdet i Stockholm tryggare.

Projektet startade i mitten på juni och avslutades i måndags den 20 augusti. Det gick ut på att fylla torget med solstolar, aktiviteter och kultur. Sammanlagt intog över 100 programpunkter Plattan. Bland annat konserter, teater och konstutställningar.

– Det är många som passerar Sergels torg varje dag. Vi vill att det ska bli en plats man stannar till vid, sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Mitt i under invigningen.

Polisen är nöjd

Polisen Lennart Karlsson, som är ansvarig för det operativa arbetet kring Sergels Torg, menar att projektet har fallit väl ut. Enligt honom var det för två år sedan konstant gängbråk och fylleri på Plattan. Något som i dag har minskat.

– Sommar på Sergels torg har förändrat stadsbilden. Vi kan se det rent visuellt, säger han.

Lennart Karlsson, polisen.

Lennart Karlsson, polis i innerstan.

Han förklarar att det finns en rad åtgärder för att få bukt med problem på en plats. En viktig del är att skaffa sig informell kontroll, alltså att ”vanliga människor” uppehåller sig på en plats och sätter normer och regler.

Det har tidigare varit en utmaning på Plattan eftersom ingen bor där.

– Det vi vill är att människor ska stanna längre på Sergels torg, inte bara passera. Det är precis vad som har hänt i sommar, säger Lennart Karlsson.

Hur ska man behålla den nya upplevda tryggheten även efter sommaren? 

– Jag hoppas det blir likadana projekt även på hösten, vintern och våren.