Polisen tveksam till insatser mot tiggeri

Både M och SD har hårt kritiserat tiggeriet vid Västerhaninge station. I framtiden kan det förbjudas.

– Klart vi kommer att arbeta med det om det förbjuds, men det kommer inte att vara det allra mest prioriterade, säger Carolina Paasikivi Björnsdotter, polisområdeschef.

Förslaget om lagändring från M skulle kunna leda till att tiggeriet vid exempelvis Västerhaninge station kan förbjudas.

Beatrice Ask (M) menar att tiggeriet kan leda till konflikter om vem som ska ha tiggeriplatsen, vilket kan leda till ordningsstörningar. Därför vill man låta kommuner införa lokala tiggeriförbud där tiggandet lett till problem.

Redan tidigare i år har M- och SD-politiker i Haninge kritiserat situationen lokalt. SD har föreslagit att det lokala tiggeriet regleras, och M förbereder en motion som de tror kan få gehör i fullmäktige. Bland annat har man hävdat att tiggare i Västerhaninge följt efter barn på gångvägarna.

I vintras blev tiggare hotade med kofot och nedsprutade med brandslang, enligt polisrapporter. Och flera gånger försökte folk sätta eld på deras madrasser.

Då bodde som mest över 20 EU-migranter under stationen. I dag har många tiggare lämnat Västerhaninge.

Många har reagerat och menar att M förbjuder fattigdom?

– Det där är bara en ”one-liner” som används av dem som missar att sätta fingret på vad det handlar om. Detta handlar inte om att generellt förbjuda tiggeri, det handlar om att förbjuda på platser där det inte varit okej, säger Haninges oppositionsråd Martina Mossberg (M).

SD Haninge välkomnar M-stämmans beslut.

– Men vi tycker att M skulle gått ett steg längre och föreslagit totalförbud mot tiggeri i landet, säger SD Haninges gruppledare Kennerth Valtersson.

Är inte det att förbjuda fattigdom?

– Nä, jag upplever att 99 procent av de som tigger i Haninge är från Rumänien och Bulgarien. De har det redan eländigt i sina hemländer, men varför skulle de få det bättre här? Tiggeriet ger en dålig bild av Haninge och av Sverige.

Sala kommun ville införa förbud mot tiggeri på offentlig plats 2011, men länsstyrelsen sa nej. Polis grep och bötfällde tre tiggare i Södertälje 2014, eftersom de enligt polisen bröt mot tillstånden om pengainsamling, men tingsrätten friade.

Lagarna och föreskrifterna tolkas olika.

– I dag kan man bara förbjuda tiggeri på en plats om det hindrar kollektivtrafiken. Att sitta och samla in pengar anses vara passivt. Men går man fram och aktivt ber om pengar så kan det röra sig om aktiv penninginsamling och det kan regleras i ordningsföreskrifterna, säger Haninges kommunjurist Görel Wentz.

Det rödgröna styret vet inte om man skulle tillämpa lagändringen.

– En hypotetisk fråga, det beror på hur situationen ser ut då, säger Joakim Spångberg (S).

Carolina Paasikivi Björnsdotter vid polisen säger att det är för tidigt att veta vad konsekvenserna av ett lokalt förbud kan bli.

– Men blir en viss företeelse förbjuden så brukar det innebära att omfattningen minskar, säger hon.