ANNONS

Polisen om ungdomsrånen: ”Det handlar om att visa makt”

Tove Werner Pettersson
Rånarna är ofta unga, mellan 13 och 16 år, berättar Tove Werner Pettersson
De unga rånarna kommer från alla kommuner i södra Roslagen. Men en gemensam nämnare är ofta trasiga familjeförhållanden.
Det berättar Tove Werner Pettersson, samordnare på Täbypolisens ungdomsgrupp om den senaste tidens ungdomsrån.
ANNONS

När polisen reder ut rånen är det ungdomsgruppen som träffar de inblandade. Offren, som blivit avtvingade sina kläder eller mobiler. Och de unga rånarna som hotar, skrämmer och ibland misshandlar sina offer. En ny tendens är också att rånen har fått inslag av förnedring.

– Vi hade ett ärende i Täby för inte så länge sedan där de klädde av offret i kalsongerna och tog honom ut i skogen, förnedrade och slog honom, berättar Tove Werner Pettersson. Men vi har inte sett den typ av riktigt grov förnedring som förekommit på andra håll. Ofta handlar det om att offret får gå ner på knä och kyssa någons skor.

Vill inte vara hemma

Så vilka är det då som går så långt för att komma över en åtråvärd jacka eller telefon?  Tove Werner Pettersson ser en vanlig gemensam nämnare i trasiga familjeförhållanden.

– Man har det inte tryggt och stabilt hemma och då söker man sig ut på byn, gör saker tillsammans med andra unga som har det likadant. Det handlar ofta om ungdomar som är kända av socialtjänsten sedan tidigare. Men vi ser också så kallat ”vanliga” ungdomar från normala hemförhållanden, säger hon.

Lokala rånare

I riksmedia talas det om bristande integration och ett ursprung i utsatta förortsområden som orsak till de råare ungdomsrånen. Riktigt så är det inte inom Täby polisområde, där Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker ingår.

– Det är klart att det kommer ungdomar utifrån med den problematiken också. Men i många fall är de från våra egna kommuner. Så är det i alla fall i de senaste fallen.

Tidiga signaler

Att barn har det svårt hemma brukar märkas redan när de är små. Det är då, säger Tove Werner Petterson, som de sociala insatserna borde sättas in.

– Många gånger har de här ungdomarna föräldrar med bristande förmågor. Det kan handla om brist på pengar, om missbruk eller psykisk sjukdom. Man har inte förmågan och verktygen att utöva sitt föräldraskap. Det brukar vara tydligt ganska tidigt att det finns problem, ofta redan i förskolan. Något är fel när de insatser som behövs inte sätts in i tid.

Varför ser vi den här vågen av ungdomsrån?

ANNONS

– Vad det beror på måste man nog forska på. Men det kan handla om att man vill visa makt, kanske för att få status och bli bekräftad. Vi ser att det uppstått en väldigt hård kultur som nog hör ihop med en viss musik och livsstil. Lite gangsta, lite orten. I utsatta områden finns ungdomar som föds in i kriminalitet, som inte räknar med att bli äldre än 20 och tycker att det är värt att begå brott för att kunna ha en dyr livsstil och en tjock guldkedja om halsen. Men sådana problem har vi inte riktigt lika mycket av i våra områden.

ANNONS