ANNONS

Polisen befarar ungdomsstök i sommar – vädjar till föräldrar

Polisen förbereder sig för stökig sommar
Polisen satsar bland annat på närvaro vid badplatser och andra ställen där man vet att ungdomar brukar samlas för att hänga.
Inställda aktiviteter och resor och många unga som har blivit av med sommarjobbet. Det riskerar att bli en sysslolös sommar för många ungdomar, vilket oroar polisen.
– Vi har tagit höjd för det, säger kommunpolisen Alexander Antonian.
ANNONS

Resor och aktiviteter som har ställts in och färre än vanligt som har fått sommarjobb gör att många ungdomar väntas stanna hemma när de går på lov nästa vecka. Det finns därför farhågor om stök, fylla och ökad droganvändning bland unga i sommar. Polisen satsar på att ha närvaro vid badplatser, skolgårdar, centrumanläggningar och andra ställen där man vet att ungdomar brukar samlas, berättar Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd.

– Har man blivit av med sommarjobbet och tvingas vara hemma är det naturligt att man söker sig till kompisarna och hänger mer ute, säger han.

Alexander Antonian, polis, Danderyd, Täbypolisen.

Alexander Antonian. Foto: Jens Kassnert

I Lokalpolisområde Täby – där Danderyd, Täby, Vaxholm, Österåker och Vallentuna ingår – har polisen senast den gångna helgen sett exempel på större spontana samlingar och fester vid badplatser.

– Min uppfattning är många ungdomar struntar i de restriktioner som finns och träffas i stora grupper ändå, säger Alexander Antonian.

Fylleri, droganvändning och personrån är sådant som polisen tror kommer att öka i sommar om fler ungdomar än vanligt samlas i större grupper.

– Det är svårt att säga hur sommaren kommer att bli, men jag tror inte att situationen med corona har någon större inverkan på övrig brottslighet. Vi kommer att bedriva vanligt polisverksamhet, men förstärka med områdespoliser som genomför brottsförebyggande arbete i samverkan med till exempel fältassistenter, säger Alexander Antonian.

ANNONS

Fler trygghetsvandringar

I Vallentuna ser kommunen en risk för skadegörelse, missbruk och våld i våra ungas närmiljö i sommar, och därför satsas det extra på trygghetsvandringar – något som Mitt i tidigare har rapporterat om.

I Solna och Sundbyberg förbereder sig polisen ungefär på samma sätt som inför en normal sommar.

– Vi tror att fler ungdomar kommer att vara hemma i sommar. Risken är att det blir mer hemmafester och ungdomsfester utomhus där alkohol är inblandat, säger ungdomspolisen Bernard Brkic.

Uppmanar vuxna att ta ansvar

På Facebook har polisen i Solna och Sundbyberg gått ut med uppmaningar och tips till föräldrar inför sommaren.

”Vi vill uppmana er till att vara en jobbig förälder. Fråga, tjata, var nyfikna och kontrollera”, skriver polisen bland annat i inlägget.

Att erbjuda att hämta om ditt barn ska vara ute lite senare, att sätta tydliga gränser när det gäller alkohol, narkotika och tobak är andra tips.

– Att som förälder lära känna dina barns kompisar ha kontakt med andra föräldrar om vad ungdomarna gör är också bra, säger Bernard Brkic.

”Går inte att förbereda sig för allt”

I Sollentuna och Upplands Väsby har polisen med i sina beräkningar att fler ungdomar kan komma att stanna hemma.

– Vi har ett nära samarbete med kommunerna och kommer noga att följa händelseutvecklingen under sommaren och efterhand hantera de situationer som uppstår. Det går inte i detalj att förbereda sig för allt och vi är bra på att situationsanpassa oss, säger kommunpolis Johan Lundgren.

Fakta

Fem sommartips till föräldrar från polisen

  • Erbjud att hämta om ditt barn ska vara ska vara ute lite senare.
  • Sätt tydliga gränser när det gäller alkohol, narkotika och tobak.
  • Hjälp och förbered ditt barn på att våga säga nej och stå emot grupptryck.
  • Var nyfiken genom att ställa frågor till era barn och uppmuntra till att berätta om något är jobbigt
  • Lär känna era barns kompisar och håll kontakten med deras föräldrar.
Källa: Polisen Solna/Sundbyberg

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i” width=

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.