ANNONS

Polisen: Läckta uppgifter i sociala medier förstör utredningar

polisen anklagar varning i järfälla och varning i upplands-bro för att sprida känsliga uppgifter om pågående utredningar
Kommunpolis Magnus Nilsson menar att stora Facebookgrupper där invånare varnar varandra för brott försvårar polisens arbete.
Konflikten mellan polisen i Järfälla/Upplands-Bro och de stora Facebookgrupperna där invånare tipsar och varnar varandra för brott trappas upp.
Kommunpolis Magnus Nilsson menar att känsliga uppgifter läcker ut och offentliggörs i grupperna.
– Överlåt åt oss att sköta våra utredningar, säger han.
ANNONS

Fenomenet med Facebookgrupper där invånare varnar varandra för brottslighet är stort. Ovanligt stort i just Järfälla och Upplands-Bro enligt kommunpolisen Magnus Nilsson, som i en tidigare intervju med Mitt i beskyllde dem för att spä på otryggheten i kommunerna.

Nu riktar han ny kritik mot grupperna.

– Vi kan konstatera att uppgifter om pågående polisiära insatser når ut i sociala medier väldigt snabbt, vilket försvårar arbetet för vår personal, säger han.

Gruppmedlemmar bedriver egna utredningar

Han vill inte ge något konkret exempel på någon utredning som förstörts, men rent generellt handlar det om att känsliga uppgifter når allmänheten i fel skede i utredningen.

– I de här kanalerna finns även folk som inte har ärliga avsikter, som hela tiden matas med information om var vi är och vad vi gör. Om vi till exempel gör en husrannsakan och den exakta adressen och vad vi tagit med oss därifrån läcker ut så innebär ju det att även att den vi jobbar mot får reda på det, säger Magnus Nilsson.

Det finns fall då några medlemmar i dessa Facebookgrupper tagit saken i egna händer och börjat bedriva egna utredningar, menar han.

– Man besöker målsägare och vittnen och tar emot fotografier och övervakningsfilmer som man sedan använder i någon sorts utredningsverksamhet.

ANNONS

Polisen misstänker läcka

Det finns till och med exempel då åklagare sagt att de inte kan ta ett fall vidare för att utomstående förstört fotokonfrontationer, menar han.

Polisen undersöker nu hur de känsliga uppgifterna når ut till allmänheten så snabbt. Ett alternativ är att någon lyckats kuppa in sig i polisens kommunikationssystem Rakel. Ett annat är en gammal hederlig läcka inom polisen.

– Och då är det ju inte alldeles enkelt i och med att vi har meddelarfrihet. Men att förmedla uppgifter om pågående polisiära insatser menar vi faller inom ramen för förundersökningssekretess. Jag kan inte säga vad vi gör, men jag kan säga vi tittar på den här frågan. Vi har inte släppt det, säger han.

Besväret är i nuläget större än vinsten

Polis Magnus Nilsson om vad Varninggrupperna betyder för polisen

Magnus Nilsson är noggrann med att inte peka ut någon specifik person eller Facebookgrupp, men i både Varning i Upplands-Bro/Bålsta och Varning i Järfälla, med 12 000 respektive 16 000 medlemmar, publiceras regelbundet bilder från och information om polisens arbete.

Admin slår ifrån sig kritiken

Administratör för båda grupperna är en man vid namn Christian. Han besöker regelbundet brotts- och olycksplatser för att ta bilder och skriver ofta själv i grupperna om olika brott och utredningar.

Han ser inga problem med hur grupperna jobbar.

– Man kan väl se dem som tidningen Mitt i, Aftonbladet eller vilken annan tidning som helst, säger han.

Men polisen menar att grupperna publicerar uppgifter de inte borde ha tillgång till.

– Jag får tips av folk. Häromdagen hade jag uppgifter om en skjutning i Nacka 30 sekunder innan SOS alarm fick larmet.

Hur kunde du ha det?

– Det spelar ingen roll, jag röjer inte mina källor. Hur får Aftonbladet informationen?

Polisen menar att de här grupperna publicerar uppgifter som förstör utredningsarbetet. Vad säger du om det?

– Han bara kokar ihop en massa saker. Han är bitter över att han aldrig kommer kunna ändra på det informationsläget som råder just nu och försöker skyffla över grejer på oss. Jag tar bilder på några avspärrningar och blåljus, det kan ju inte förstöra någon utredning.

Men att publicera bilder och uppgifter om en pågående husrannsakan då?

– Det är inte olagligt att publicera bilder på en husrannsakan.

Men är det lämpligt att publicera om det kan försvåra polisens arbete?

– Det finns väl några enstaka fall där det olyckligt läckt ut bilder på misstänkta våldsverkare och kanske har jag gjort någon fotokonfrontation, men det var länge sen. Han pratar om grejer som hände typ 2015.

Vad var det som hände 2015?

– Det var någon som blev misshandlad efter att ha blivit utpekad. Men det stämmer inte att det var på grund av mig, det var ett missförstånd, säger Christian.

”Vi kan inte ha Facebook-poliser”

Varninggrupperna når tusentals användare med sina inlägg och växer snabbt i medlemsantal. Kommunpolis Magnus Nilsson är i viss mån självkritisk till att situationen ser ut som den gör.

Tyder inte gruppernas storlek på att det finns ett uppdämt behov av information bland folk?

– De här grupperna fyller ett tomrum, det förstår vi. Kan vi bli bättre att förmedla till allmänheten vad vi gör? Ja, det finns förbättringspotential där. Samtidigt är det en resursfråga. Vi kan inte ha en eller flera Facebook-poliser, de poliserna behövs till annat, säger han.

Finns det inget positivt med grupperna?

– Jo, polisen kan ju få hjälp av allmänheten naturligtvis. Men jag skulle nog säga att besväret i nuläget är större än vinsten.