Polisen: Varje upplopp är ett misslyckande

De våldsamma upploppen i Rinkeby, Husby och Tensta följer tydliga mönster. Mitt i har tittat närmare på 14 av dem – och sökt efter samhällets lösning på problemen.

Gnistan

När första stenen kastades mot polisen i Husby för tre år sedan hade det gått fem dagar sedan polisen skjutit ihjäl en 68- årig man i samband med en husrannsakan. Det uppgavs då som gnistan till upploppen.

Kravallerna i Rinkeby 2012 bröt i stället ut efter att polisen beslagtagit fordon, vapen och gjort tillslag mot knarkhandeln i centrum. Nu senast, den 20 februari i Rinkeby, var startskottet för upploppet, enligt polisuppgifter, en kontroll av en känd rappare i 20-årsålder, som misstänktes för narkotikabrott och ett gripande av en efterlyst person.

Och på många sätt liknar händelserna varandra. I debatten anser ena sidan att våldet inte är acceptabelt och att polisen bara gör sitt jobb. På andra sidan står de som menar att polisens agerande är själva grogrunden till våldsamheterna. Men de flesta är överens om att upploppen är ett symtom på ett djupare problem.

Polisinsatsen och de som kastar första stenen

– Varje upplopp måste ses som ett misslyckade. När det händer kan det handla om att vi inte har haft tillräcklig närvaro och inte arbetat tillräckligt kontaktskapande, säger Patrick Ungsäter, chef för Polisområde Nord.

Hur polisens taktik vid upplopp genom åren har förändrats vill han inte gå in på i detalj.

– Att stanna kvar i området oavsett vad som händer är en strategi vi eftersträvar nu. Det gjorde vi inte under senaste upploppet i Rinkeby eftersom vi inte hade förutsättningarna. Vi borde stannat kvar.

Det är en mycket liten del av befolkningen som deltar i upploppen. Långt ifrån alla känner misstro mot polisen och tar till våld. De personer, i princip bara unga killar, som varit våldsamma mot polis och omgivning har genom åren gett olika motiv till varför de agerat som de gjort, i intervjuer med Mitt i. Den vanligaste förklaringen är ilska mot polisen.

– Polisen stoppar oss utan anledning, det är kränkande. De är ofta hårdhänta, sa en ungdom, som inte ville uppge sitt namn, i samband med ett upplopp i Rinkeby 2015.

Josef, som var med och kastade sten på polisen under Husbyupploppet, kunde ett år efter händelsen inte förklara varför han plockade upp stenen.

– Jag rycktes med, man tänker inte på vad man gör. Jag kunde inte ana att det skulle få sådana konsekvenser.

I skottlinjen

Mitt emellan polisen och ungdomarna står Järvaborna, som ser sitt område brinna och butiker plundras.  Flera handlare har berättat för Mitt i att oroligheterna fått dem att vilja flytta. Hussin Koukha hade gärna bott kvar i Husby, men när han såg sin bil brinna kvällen den 19 maj 2013 tog han beslutet.

– Jag kände att det skulle bli svårt för mina barn att växa upp i Husby, sa han efter flytten till Tensta.

Ett år efter upploppet betalade han fortfarande av lånet på bilen som blev utbränd.

Lösningen

Under åren har flera lösningar presenterats. Forskare pekar på att det finns tre avgörande faktorer till upplopp:
* Hög andel personer med försörjningsstöd.
* Hög andel ungdomar.
* Segregation.

– Det handlar om att förbättra livsvillkoren för dem som bor i utsatta områden. Det måste finnas aktiviteter på fritiden och sysselsättning. Generella åtgärder som riktar sig till hela Stockholm räcker inte utan staden måste gå in särskilt i vissa områden med satsningar, säger Eva Andersson, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet.
Men vad kan man göra NU för att förhindra att det inte händer nästa lov?

Forskaren: – Organisera föräldrarna, de är många, säger Eva Andersson.

Ungdomsledaren: – Vi måste fortsätta finns där för ungdomarna. Vi pratar varje dag om värderingar, om att poliser också är människor med familjer och vi fortsätta försöka påverka ungas attityder, säger Thomas Acar, ungdomsledare Rinkeby ungdomens hus.

Polisen: – Samordna myndigheter och goda krafterna bättre, för ambitionen finns. Vi måste komma ihåg att upploppen är ett symtom av andra problem, säger Patrick Ungsäter, regionchef för polisområde Nord.

Politikern: – Vi måste fortsätta vara ute med vår personal, ha kontakt med våra medborgare. Vi måste vara fler och ta tillbaka området, säger Mia Päärni (S) ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

 

LÄS MER: ”Våldet har normaliserats”

Fakta

Upploppen i Järva

RINKEBY: 2017, 20 februari.

Enligt polisuppgifter startade oroligheterna i samband med en kontroll av en känd rappare i 20-årsålder, som misstänktes för narkotikabrott och ett gripande av en efterlyst person. Ett 30-tal ungdomar kastade sten mot polisen, som drog sig tillbaka. Under tiden brändes bilar och personer plundrade butiker. En fotograf misshandlas på torget. Polisens insats dröjde minst en timme – de väntade in fler resurser.

TENSTA: 2015, 22 maj.

Ett 50-tal ungdomar i Tensta kastade sten och brandbomber mot polisen. Polisen avlossade två varningsskott. Polisen förklarade att upploppet berodde på flera ingripanden under samma vecka, som fick kriminella i Tensta att känna sig trängda. Det handlade bland annat om tillslag mot knarkhandeln i centrum, ingripanden mot fordon och beslag av vapen som gömts i olika fastigheter. Enligt uppgifter från ungdomar var orsaken ett enskilt ingripande där polisen tog med sig en familjemedlem till den misstänkte.

RINKEBY: 2014, 6 oktober.

En polispatrull utsattes för stenkastning i samband med en fordonskontroll i Rinkeby . Ett 30-tal ungdomar ska ha varit vara inblandade.

HUSBY-TENSTA-Rinkeby : 2013, 19–24 maj.

Husbyupploppet pågår i fem nätter. Minst 100 bilar brändes och 50–100 personer uppskattades vara inblandade. På den tredje natten spred sig oroligheterna till Tensta och Rinkeby. Orsaken uppgavs ha varit att polisen vid ett ingripande sköt en 68-årig knivbeväpnad man till döds. Inledningsvis sa polisen att mannen dog på sjukhus men senare framkom det att mannen dött på plats. Förutom i Tensta och Rinkeby startade upplopp även i Bredäng, Rågsved, Norsborg, Skarpnäck, Flemingsberg, och Farsta – samt i andra delar av landet, som Borlänge, Falun och Örebro. Flera ambassader, bland andra USA och Nederländernas, varande för att besöka Husby.

RINKEBY: 2012, januari.

I samband med att en polispatrull följde efter en misstänkt stulen bil utsattes patrullen för stenkastning av ett 50-tal ungdomar utanför Rinkebyskolan.

TENSTA, 2012, 17 maj.

30-tal ungdomar kastade sten mot polis och räddningstjänst när en polispatrull gjorde ett ingripande. Bussenhusskolan stacks i brand.

TENSTA: 2012, 27 juni.

Strax efter midnatt blev en väktare överfallen av fem eller sex maskerade personer med knivar. De polispatruller som anlände blev utsatta för stenkastning och tre polisbilar slogs sönder. Överfallet tros ha utförts i syfte att locka dit polisen. När 18 polispatruller anlände utsattes de för stenkastning och tre polisbilar slogs sönder.

RINKEBY: 2010, 8–9 juni.

Rinkebyskolan, Rinkebyakademien och ett bankkontor sattes i brand. Polisen attackerades med stenar. Bakgrunden var att några ungdomar tidigare under kvällen hade nekats inträde till en examensfest. Polisen ska ha kommit med dragna vapen och både ungdomar och vuxna berättar att ett skott avlossades i luften. Upploppet pågick i två nätter. 14 personer greps och två häktades, misstänkta för att ha tänt eld på Rinkebyakademien.

HUSBY: 2010, september.

Ungdomar gick till attack mot t-banestationen. Efteråt vandaliserades även poliskontoret. Det spekulerades i att orsaken ska ha varit att en kamrat till ungdomarna gripits.

HUSBY: 2009, oktober.

Polis och väktare attackerades av stenkastare och en av polismännen träffades av en sten i ansikte.

HUSBY-TENSTA:

2008, december. Bilar bränns och polisen utsätts för stenkastning. Upplopp anses vara en reaktion på händelserna i Rosengård. Där skulle en källarmoské stängas och polisen satte upp containers för att hindra folk att nå lokalen.