Polisen utreder attack mot tv-team

I inslaget syns hur maskerade män tar till fysiskt våld mot delar ur tv-teamet.
I inslaget syns hur maskerade män tar till fysiskt våld mot delar ur tv-teamet.
Det australiska tv-teamet intervjuade folk på Rinkeby torg och blev då attackerade av en grupp maskerade män. Polisen utreder en anmälan om misshandel.

Det var ett team från det australiska programmet ”60 minutes” som besökte Rinkeby torg i början av mars. Först framkom att en kameraman fått en fot överkörd av en bilist utanför torget, vilket polisanmäldes. Polisen lade ned förundersökningen därför att det ansågs vara omöjligt att bevisa något uppsåt.

I söndags sändes programmet med programledaren Liz Hayes. Inslaget lyfter fram att Sverige tagit emot många flyktingar men sedan tvingats skärpa gränskontrollerna. Man utmålar bilden av ett land på gränsen till kollaps, delvis genom att utgå från uttalanden av Jan Sjunnesson från den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

I inslaget från Rinkeby torg syns hur maskerade unga män kastar något mot tv-teamet. Andra bilder visar hur någon från teamet utsätts för knytnävsslag. Utifrån dessa bilder har polisen nu gjort en ny anmälan om misshandel.

– Det har kommit in nytt material. Kommer brott till vår kännedom så måste vi hantera det, säger Lars Byström, presstalesman på polisen till Lokaltidningen Mitt i.

Nu ska polisen studera bilderna för att se om någon gärningsman går att identifiera.

Oprovocerade attacker mot journalister, poliser, ambulanspersonal eller andra är aldrig acceptabelt, menar Mia Päärni (S), stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista.

– Det förstärker bilden av ett stökigt område, säger hon.

Men hon anser att det är fel att koppla den här typen av händelser till etnicitet och ser i stället klassklyftor som grundproblemet.

– Det handlar i grunden om klassklyftor. Det här handlar om ungdomar som många gånger är födda här. De är svenskar. Men de känner inte att de är en del av samhället. Klass handlar mycket om en känsla av att inte ha en plats i samhället, inte ha samma förutsättningar och att inte få respekt, säger hon.