Polisen utreder inte stenkastning

Gaytri Singh vände sig till polisen efter att någon kastat en sten genom hennes fönster. Polisen lade ner fallet.
Gaytri Singh vände sig till polisen efter att någon kastat en sten genom hennes fönster. Polisen lade ner fallet.
Stenen flög ­genom rutan och landade bara några decimeter från Gaytri Singhs sons ­huvud.

När han vaknade var sängen full av glassplitter.

Gaytri Singh tar upp stenen som hon hittade förra måndagsmorgonen. Den låg på golvet i det lilla utrymmet mellan sängen och väggen.

– Den hade kunnat träffa hans huvud, säger hon och visar glassplittret som fortfarande ligger kvar på kudden där hennes 24-årige son brukar sova.

Under natten vaknade sonen till av att det var stökigt utanför lägenheten på Oxelvägen i Älta, men han var så trött att han somnade om. Klockan sex när väckarklockan ringde och han skulle gå till jobbet var sängen full av glassplitter.

Gaytri tror att stenen måste ha kastats fel i samband med att någon eller några levde rövare i området. Minst två busskurer längs med Oxelvägen fick sina glas krossade samma natt som fönstret till lägenheten kraschades. Gaytri ansåg att polisen borde få kännedom om saken och gjorde en polisanmälan som rubricerades ”framkallande av fara för annan”.

Men redan samma dag bestämde en av polisens förundersökningsledare att det inte var någon idé att starta en förundersökning. Motiveringen var att det är uppenbart att brottet inte går att utreda.

I ett annat liknande fall från Lidingö i maj gjorde dock polisen en helt annan bedömning. Då hade någon spänt en lina tvärs över Herserudsvägen. Fyra flickor som åkte i en öppen cabriolet hade kunnat mista livet om inte föraren sett linan och tvärbromsat.

Polisen på Lidingö gick då ut med händelsen och efterlyste tips.

För lite mer än två veckor sedan hittade ett par brandmän på dyk­övning vid Kvarnsjön i Gustavsberg en drygt två meter lång tallstam, vars täljda spets pekade upp mot vattenytan vid ett populärt hoppställe.

– Vi har tagit pålen i beslag och inlett en förundersökning gällande förberedelse till grov misshandel. Det blir ju en fruktansvärd kroppsskada om någon landar på den, säger inspektör Roine Hall vid närpolisen i Värmdö.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den polis som fattade beslut om att inte inleda någon förundersökning i Gaytris fall, utan att lyckas. Robert Heurgren, informatör på Nackapolisen menar att det kan finnas många skäl.

– Men oftast är det att spaningsuppslag saknas, säger han.

Gaytri Singh tycker att det är märkligt.

– Vi har ju stenen. Varför kan man inte ta fingeravtryck, undrar hon.

Den hade kunnat träffa hans ­huvud.Gaytri Singh

Fakta

Fler fall där människor varit i fara

Hittills i år har polisen fått in nio anmälningar med brottsrubriceringen ”framkallande av fara för annan” i Nacka. Då är arbetsrelaterade händelser borträknade.

Flera bilister har fått stenar ­eller något annat föremål kastade på sina bilar när de färdats i dem. Enligt anmälningarna har detta hänt på bland annat Värmdövägen vid Ormingebron och vid Nacka trafikplats.

En pappa med barnvagn har blivit klämd i bakdörrarna på en buss i Älta centrum.

Tre nybakade studenter på ett flak har trillat av och skadat sig.

Källa: Polisen