Djurskyddspolis utreder filmer och biologiska spår

Polisen utreder övergreppet mot en häst på Värmdö.
Polisens särskilda grupp för djurskydd utreder övergreppet mot en häst på Värmdö.
Polisens särskilda grupp för djurskydd utreder nu händelsen där en man förgrep sig på ett dräktigt sto på Värmdö Ridklubb. Material samlas in för att knyta en gärningsman till brottet.
– Det handlar om filmer och biologiska spår, säger förundersökningsledare Lena Jacobsson till P4 Stockholm.

Det var på lördagsmorgonen som stallägaren på Värmdö Ridklubb gjorde den obehagliga upptäckten i sin övervakningskamera. På filmen från natten syntes en man förgripa sig på ett av stallets dräktiga ston.

Fallet utreds som brott mot djurskyddslagen och polisen misstänker att ytterligare en häst har blivit utsatt.

Polisens särskilda grupp som arbetar med djurskydd har tagit del av förundersökningen och håller just nu på att samla in material i ärendet för att se hur de ska gå vidare, rapporterar P4 Stockholm.

– Det handlar om filmer och biologiska spår. Det som jag är inne på i fråga om biologiska spår, det återstår att se vad det är, om det kommer från hästen eller om det kommer från en gärningsperson, säger förundersökningsledare Lena Jacobsson, till P4 Stockholm.

Tre domar sedan 2012

Lena Jacobsson uppger att det är svårt att svara på hur vanliga liknande brott är.

– Sedan 2012 när vi började jobba med den här typen av ärenden, så har vi haft tre ärenden som vi har fått dom i. Två av de ärendena har berört häst och ett hund, säger Lena Jacobsson till P4 Stockholm.