Polisen utreder samband mellan skjutningarna

Arkivfoto.
Polisen spärrade av ett större område efter mordet i Farsta.
Tre personer är anhållna för mordet på en 27-årig man i Farsta strand i helgen.

Den senaste tiden har det varit flera skjutningar i söderort. Polisen utreder nu om det finns ett samband mellan de olika skjutnigarna.

En 27-årig man sköts ihjäl i Farsta strand natten till i lördags. Tre män, samtliga mellan 25 och 30 år, greps i lördags misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord.

– De är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden, säger Hesam Akbari, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Häktningsförhandling kommer att hållas under tisdagen.

Enligt uppgifter som cirkulerar i media var den skjutne tidigare högt uppsatt i ett kriminellt gäng.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi håller just nu på med inre spaningsarbete och kartlägger den avlidnes sista tid i livet och tittar på motivbilder.

Den senaste tiden har det varit en rad skjutningar i söderort. Tre skottlossningar inträffade under årets första vecka i Rågsved och Hagsätra. Ingen person skadades, men det var skottlossningar mellan bilar mitt i bostadsområden. Vid ett av tillfällen träffades en fasad. Polisen gick då ut och sa att det handlar om en konflikt mellan kriminella gäng.

I mitten av januari sköts en man i benet vid en skottlossning i Fagersjö. Polisen grep då åtta unga män.

Finns det något samband mellan de här skjutningarna?

– Inte som vi vet just nu, enligt åklagaren. Vi tittar på motivbild och eventuella kopplingar till andra skjutningar, säger Hesam Akbari och fortsätter:

– Det är riktigt att det varit flera skottlossningar och det är viktigt att komma tillrätta med det här så att inte någon ur allmänheten blir skadad. Skjutningarna har varit riktade mot specifika individer, men de har skett på allmän plats. Polisen har ökad närvaro i de här områdena och vi arbetar väldigt aktivt. Nu efter mordet i Farsta kunde ju också tre personer gripas efter bara några timmar, säger Hesam Akbari.

Polisen har hållit förhör med ett sort antal personer och efterlyser fler vittnen.

– I sådana här fall finns det ofta personer som vet saker, men som av ett eller annat skäl inte har varit i kontakt med polisen. Vi uppmanar dem att ringa 114 14 och lämna den information som de har, säger Hesam Akbari.

Fakta

Skjutningar i söderort 2016

1 januari. Den första skottlossningen inträffade på nyårsnatten i Rågsved. En skottsalva avlossades.

1 januari. På nyårsdagens kväll inträffade en skjutning mellan bilar i ett bostadsområde i Rågsved. Då träffades även en fasad. Ett 30-tal tomhylsor hittades på platsen.

5 januari. Ett vittne ringde polisen och uppgav att det skjutits mellan två bilar i en gatukorsning i Hagsätra. Ett vittne ringde polisen och uppgav att det skjutits mellan två bilar i en gatukorsning.

13 januari. En man sköts i benet i Fagersjö. Han fördes med ambulans till sjukhus, dock utan livshotande skador. Åtta unga män greps de närmaste timmarna efter skottlossningen. En av männen var efterlyst för grovt vapenbrott. Vid en husrannsakan hittades ett skarpt automatvapen. De misstänka är mellan 20 och 30 år.

23 januari. En 27-årig man sköts till döds i Farsta strand. Flera grannar hörde smällar på natten och ringde polisen. Bara någon timme senare greps tre män i 25- till 30-årsåldern, misstänkta för mordet alternativt medhjälp till mord.