Polisen om utredningen: Inget genombrott

Här detonerade en explosion natten till måndag – en bil som tillhör en polischef var målet, enligt polisen.
Här vid polischefens villa i Täby sprängdes hans bil förra måndagen strax efter midnatt.
En vecka har gått sedan en polischefs bil sprängdes utanför villa i Täby.
– Inget genombrott och ingen gripen, Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Det var förra måndagen, strax efter midnatt, som polischefens bil sprängdes utanför hans och familjens villa i Täby. Grannarna kunde efteråt inte förstå hur detta kunde hände i deras lugna kvarter och de få synliga spår efter explosionen som bör ha funnits täcktes snabbt av snöfallet.

Polisens tekniker och bombtekniker var snabbt på plats och poliser knackade också dörr i grannskapet. Personbilen forslades i väg för att undersökas på annat håll. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse, vilket pekar på att polisen arbetar utifrån att någon har gjort detta med uppsåt och att det har varit fara för både människor och egendom. Flera rikspolitiker och polisrepresentanter har uttalat sig om att de uppfattat händelsen som ett hot riktat mot polischefen och hans yrkesuppdrag.

– Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, sa rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Presstalesperson Kjell Lindgren har tidigare sagt att de första 48 timmarna av en polisutredning kan vara avgörande. Nu har det gått en vecka utan kända resultat i utredningen av sprängdådet.

– Inget genombrott och ingen gripen, meddelar Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.