Polisen om lista på utsatta områden: Dåligt att blunda för fakta

Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa och Ebba Östlin.
Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa och Ebba Östlin.
Trots kritik kommer polisen inte att hemlighålla listan på Stockholms utsatta områden.
– Det är sällan bra att blunda för fakta, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Trots kritiken mot polisens lista på utsatta områden så kommer polisen inte att hemlighålla lägesbilden, det skriver SVT Stockholm.

Flera kommuner – däribland Botkyrka – anser att polisens lista över Sveriges särskilt utsatta områden snarare är till belastning än till hjälp.

– Det är lätt att listan blir stigmatiserande. Vem vill bo i utsatt område?, säger Ebba Östlin som är kommunalråd i Botkyrka till SVT.

Blir inte hemlig

Men  polisen säger att listan inte kommer göras hemlig och att det ingår i uppdraget att ta fram en lägesbild över landets 97 lokalpolisområden.

– Det är sällan bra att blunda för fakta, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa, till SVT.

Utsatta får mer resurser

Han upplever det inte som ett problem att peka ut specifika områden.

– Vi skapar en lägesbild, och utifrån det bestämmer vi våra prioriteringar. De områden som klassas som särskilt utsatta är också de områden som får mest resursförstärkning.

Botkyrka kommun om listan

Kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen har som mål att områdena i Botkyrka som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden ska vara borta senast 2025.

Men Botkyrka kommun har inte satt det målet.

– Vi har inte satt något sådant mål, sade Ebba Östlin till Mitt i i samband med ett ministerbesök på polisstationen i Tumba förra veckan.

Östlin: Ska klara skolan

Hon vill se en positiv utveckling genom andra mål istället.

– Mitt fokus är att alla ungar ska klara grundskolan, få ett jobb och en framtid, få bort droghandeln och rekryteringen till gängen. Effekten av detta blir säkert att vi försvinner från listan, säger Ebba Östlin.

Botkyrkas identitet

Kommunens säkerhetschef Pernilla Vera säger till Mitt i att kommunen jobbar med att bygga upp en positiv identitet.

– Det är mer rättvist att sätta den identiteten som ungdomarna vill se. Och det handlar inte om utsatta områden, utan om att de har ambitioner för sina områden.

För ministrarna som kom på besök berättade hon:

– Det finns 23 000 personer under 18 år i Botkyrka. Av dem kan vi se någon form av kriminella inslag hos 2,2 procent. Men de får oerhört mycket uppmärksamhet just nu.