ANNONS

Så förbereder sig polisen inför valborg

Det finns risk att det blir stökigt framför brasorna ikväll.
Det finns risk att det blir stökigt framför brasorna ikväll.
I dag är det valborgsmässoafton – en högtid som många gånger innebär fylla bland ungdomar. Täbypolisen hoppas på en lugn och städad kväll, men är väl förberedda på att det kan bli stökigt.
– Traditionsenligt sker första fyllan på valborg, säger kommunpolis Mattias Tillberg.
ANNONS

I dag är det valborgsmässoafton – en högtid som många gånger tenderar att bli stökig.

Mattias Tillberg på Täbypolisen säger att han självklart hoppas på en lugn och städad kväll, men är också fullt medveten om att det är många unga som planerar att festa och konsumera alkohol.

– Traditionsenligt sker första fyllan på valborg. Våren är här, och så har många haft mösspåtagning och man vill fira att studenten närmar sig, säger han.

”Vill att så många vuxna som möjligt är ute”

Täbypolisen kommer under eftermiddag och kvällen att röra sig ute, både synligt och civilt, för att samtala med ungdomar de träffar på. Ertappas man som minderårig med alkohol på sig så häller de ut den.

Mot kvällen rör de sig närmare brasorna där ungdomarna tenderar att samlas. Nattvandrare och fritidsfältarbetare hjälper också till med att hålla extra koll.

– Vi vill att så många vuxna som möjligt är ute ikväll. Det skapar trygghet.

Antilangningskampanj

Under veckan har polisen satsat på antilangingskampanjer där de har stått utanför systembolag och informerat om varför man inte bör köpa ut till minderåriga.

Enligt Mattias Tillberg pratar många om att det är bättre att som förälder köpa ut än att ungdomarna förser sig med alkohol från annat håll, men själv håller han inte med.

– Statistik visar att en nolltolerans från föräldrarnas sida minskar risken att man brukar alkohol överhuvudtaget. Det viktigaste är att som förälder visa närvaro och ha en dialog med sina barn. Visar man att man bryr sig tror jag att man har kommit långt.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.