ANNONS

Så ska polisen lösa fler våldtäkter i norrkommunerna

Så ska polisen lösa fler våldtäkter
Den nya gruppen kommer att utreda alla våldtäkter i polisområde Stockholm Nord, det vill säga tidigare Norrort, Roslagen och Västerort.
Polishuset i Sollentuna
Den nya gruppen kommer att utreda alla våldtäkter i polisområde Stockholm Nord, det vill säga tidigare Norrort, Roslagen och Västerort.
Polisen Stockholm Nord får en ny grupp som enbart ska utreda våldtäkter.
Målet är att utredningarna ska gå fortare, att fler ska leda till åtal och att kvaliteten ska bli bättre.
ANNONS

Den 2 september bildades den nya sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord. Redan på fredagen, efter en veckas utbildning, tog de över 30 pågående utredningar som tidigare varit fördelade på 12 olika grupper. Och från och med idag tar de alla nya ärenden från polisområdet Stockholm Nord.

– Det finns stora fördelar med att ha det här samlat i en enda grupp. Vi kommer att kunna jobba renodlat och fredat med den här problematiken, och man ser helheten på ett helt annat sätt, säger gruppchefen Niklas Kraft.

Gruppen består av 15 personer och är ett pilotprojekt som pågår fram till december 2020. Arbetet ska utvärderas månadsvis och Niklas Kraft hoppas på att göra skillnad redan under hösten.

– Det här kommer inte att ge några snabba resultat – våldtäktsutredningar tar tid. Vårt mål är att det gradvis ska bli bättre och bättre, och om ett par månader bör vi se om det finns några positiva effekter, säger Niklas Kraft och fortsätter:

– Målet är att fler utredningar ska gå till åtal när det finns förutsättningar för det, att handläggningstiderna ska bli kortare och att kvaliteten på utredningarna generellt ska bli bättre – till exempel när det handlar om bemötande och kunskaper.

Vi kommer att kunna jobba renodlat och fredat med den här problematiken

Citypolisen hade tidigare en renodlad sexualbrottsgrupp men den ingår numera i grova brott. Förutom en liknande grupp, i mindre skala, i Malmö är den nya sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord ensam i sitt slag, berättar Niklas Kraft. Men deras arbete ska komma fler till nytta.

– Tanken är att vi tillsammans med åklagarmyndigheten ska jobba med metodutveckling. Alla vi som jobbar med det här är väldigt angelägna om att det ska förbättras.