Vapenamnestin: Första vapnet inlämnat

vapen-vapenamnesti
Järvapolisen Frida Nordlöf hoppas det blir fler gatuvapen den här vapenamnestin.
Bara timmar efter att vapenamnestin trätt i kraft hämtades den första skarpladdade pistolen in av Järvapolisen Frida Nordlöf.
– Enda sättet att komma åt de här brotten, säger hon.

Det dröjde bara några timmar från att vapenamnestin trätt i kraft till att första vapnet kunde plockas bort från gatan av Järvapolisen Frida Nordlöf. Det var ägaren själv som ringt och bett polisen ta hand om den skarpladdade pistolen med fem patroner i magasinet.

– Personen ville inte längre ha vapnet då dennes livssituation hade ändrats. Det är precis vad vi hoppades på med den här vapenamnestin, säger Frida Nordlöf strax efter att vapnet låsts in på Solna polisstation.

Från och med idag kan olagliga vapen nämligen lämnas in till polisen utan påföljd för innehavet. Bakgrunden är senaste tidens många skjutningar och mord i Stockholmstrakten.

– Det brukar vara väldigt många ärvda licensvapen och äldre vapen, tidigare har vi fått in saker från andra världskriget till och med.

Nu har polisen istället riktat sig mot fastighetsägare och försökt komma ut med information till rätt ställen via underrättelsekontakter.

– Folk vet var vapnen finns, i olika hisschakt, källarförråd eller föräldrar som vet att deras söner har ett gömt, därför kan man också tipsa oss helt anonymt så åker vi och hämtar det, säger Nordlöf.

Om ni griper någon som visar sig vara beväpnad, kan inte de bara säga att de skulle lämna in vapnet till er då?

– Jo det finns en risk, men det ska vara en trovärdig historia. Även om det skulle bli så får vi bort det vapnet, och varje vapen som kommer bort från gatan är guld värt. Att de försvinner är enda sättet att komma åt de här brotten.

Vapenamnestin pågår till 30 april.