”Polisen” var bedragare

En stor del av åklagarens bevisning är övervakningsbilder där mannen tar ut pengar från stulna kort.
En stor del av åklagarens bevisning är övervakningsbilder där mannen tar ut pengar från stulna kort.
Med falsk polisbricka misstänks mannen ha lurat av äldre pengar och värdesaker.

Förra veckan startade rättegången mot den 44-årige Rinkebybon.

Men en eller flera medhjälpare tros fortfarande vara på fri fot.

Alla brotten gick, enligt åtalet, till på ungefär samma sätt. Först kartlade den 44-årige mannen från Rinkeby sina äldre offer över internet. Sedan besökte han dem och presenterade sig som polis eller annan myndighetsperson.

Han var artig och bad om att få se pensionärernas värdesaker, kontanter och kontokort. Efter att ha tagit med sakerna till sin bil för fotografering återvände han aldrig.

I slutet av januari tog stöldturnén slut. Mannen, som då var efterlyst, stoppades i en trafikkontroll i Sundsvall och vid tillslaget upptäckte polisen kontanter och smycken värda cirka 155 000 kronor.

Nu har han åtalats för 16 händelser, dels i centrala Stockholm, dels runt om i Norrland. En stor del av de drabbade är över 90 år gamla.

– Vi får se hur rättegången går men straffskalan är lägst sex månader och högst sex år. Om han blir dömd skulle min gissning bli ett par år, säger åklagaren Jonas Svanfeldt.

44-åringen har ett digert brottsregister och dömdes redan i 25-årsåldern för urkundsförfalskning. Sedan dess har hans liv kantats av narkotika- och trafikbrott samt många fall av bedrägerier.

– Återfall leder normalt sett till straffskärpning. Men det är domstolen som beslutar det, säger Jonas Svanfeldt om mannens kriminella förflutna.

I åtalet nämns också ”en annan person” som ska ha varit med 44-åringen vid ett av brotten. Polisen har tidigare misstänkt att mannen tagit hjälp av en eller flera medhjälpare men inte lyckats binda någon annan till brottsplatserna.

Mannen har också misstänkts för fler brott än de han nu åtalats för. Men i de fallen har den tekniska bevisningen inte varit lika stark.

Polisen har tidigare berättat om en rad liknande brott i Järvaområdet. I januari lurade sig en falsk polis in hos en äldre kvinna i Tensta genom att säga att han genomförde kontroller i området samband med inbrott. Mannen tog med sig kvinnans kontokort när han gick. Två liknande fall inträffade samma månad i Kista. Polisen misstänkte först 44-åringen, men har inte kunnat knyta honom till fallen.

– Det finns mer saker, smycken och sådant, i beslag än vad som kan knytas till de målsägare vi har. Ringar som han inte gör anspråk på till exempel, säger Johan Svanfeldt.

– Just åldringsbrott är väldigt svåra att utreda. De drabbade kommer kanske inte ens ihåg att de blivit av med grejer och när det hände, så även om man hittar saker kan det vara svårt att få tag på ägaren, säger Mats Eriksson, presstalesman för Västerortspolisen.

Själv nekar 44-åringen till alla anklagelser. Rättegången avslutas i morgon onsdag.

Fakta

Tidigare dömd för liknande brott

44-åringen förekommer under 26 avsnitt i belastningsregistret.

I maj 2010 lurade han flera äldre med falsk polisbricka. Dömdes till ett år och sex månaders fängelse. Frigiven i maj 2011.

I september 2008 försökte han lura folk i Farsta centrum med falsk polisbricka. Dömdes till två månaders fängelse.

I februari 2008 låtsades han vara polis och lurade flera äldre.Dömdes till tio månaders fängelse. Villkorligt frigiven juli 2008.

Källa: Tingsrätten