ANNONS

Polisen varnar för bedragarligan

Efter stölden har Ulla och Hans Matteuzzi fått besök av sina tre döttrar dagligen. Familjen hoppas att polisen får tips som leder till att bedragarna som utger sig för att vara rörmokare grips.
Efter stölden har Ulla och Hans Matteuzzi fått besök av sina tre döttrar dagligen. Familjen hoppas att polisen får tips som leder till att bedragarna som utger sig för att vara rörmokare grips.
Två bedragare utgav sig för att vara rörmokare, när de besökte Ulla och Hans Matteuzzi i Farsta nyligen.

Bedragarna stal vigselringar, en guldklocka och pengar. Nu varnar polisen för de falska rörmokarna i söderort.
ANNONS

Först ringde bedragarna och bokade tid. De sa att de kontrollerade vattenledningarna i området och skulle besöka paret Matteuzzi inom en halvtimme.

Först trodde både Ulla och Hans, 90 respektive 92 år gamla, att bedragarna var riktiga rörmokare.

Mannen och kvinnan som besökte dem hade på sig arbetsoveraller och handskar. Men plötsligt lämnade mannen badrummet och gick upp på övervåningen, där sovrummen ligger.

– Då tänkte jag, att nu är det något på gång. När jag gick upp gick mannen ner. Då såg jag att de hade öppnat fönstren i sovrummen och ställt ner en vas på ett bord, som aldrig brukar stå där, säger Ulla.

Minnet sviker när Ulla berättar. Strax efteråt ska en av bedragarna ha ringt till någon, berättar hennes make Hans, och sagt att arbetet var klart. Hans följde med dem ut på farstubron och då, när bedragarna stuckit, insåg han att något var fel.

Både guldklockan, som Hans fick av sitt jobb 1981, och vigselringarna från 1945 visade sig vara borta efter en titt i sängbordet.

Från Ullas sovrum försvann minst 3 000 kronor i kontanter, även om hon fick behålla sina vigselringar.

– Det är tragiskt. Jag känner mig kränkt, så klart, när saker som man värderar så högt försvinner. Förbannad är jag också, över att jag kunde vara så dum att jag släppte in dem. Allt gick så snabbt när de ringde och kom hit, och man är ju inte så snabbtänkt i dag, säger Hans.

Stölden inträffade förrförra onsdagen. Tre och en halv timme senare inträffade ett liknande åldringsbrott i Enskededalen, där bedragare stal smycken från en 87-årig synskadad dam.

ANNONS

Polisen tror att det kan röra sig om samma gärningsmän och varnar nu för bedragarna.

– Är man 90 år, eller synskadad, är man funktionsnedsatt. Att ge sig på svaga på det här sättet, det är så fult, säger Anders Carlsäter, tillförordnad närpolischef i södra Stockholm.

Han uppmanar äldre att vara på sin vakt om en främling besöker dem.

– Har du inte fel på vattenledningarna, då har hantverkare inget där att göra. Be att få se legitimation och be dem återkomma när du har någon bekant hos dig. Du har ingen skyldighet att släppa in någon, säger Anders Carlsäter.

Att ge sig på svaga på det här sättet, det är så fult.Anders Carlsäter, polis

Fakta

Åldringsbrott även i Skärholmen

I Bredäng försökte ett par att stjäla från en 83-årig dam i förra veckan. Paret bad om hjälp att läsa en karta, men damen upptäckte att hennes väska hade öppnats och körde i väg paret.

I Skärholmen blev en 74-årig man bestulen på en stor summa pengar i förra veckan. Två män stal plånboken genom att fråga efter vägen och krama mannen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.