Polisen varnar för bensintjuvar

En bilist i Brottby fick i förra veckan bensintanken vandaliserad på en parkering.

Polisen varnar nu för tjuvar som snor bensin utan att någon märker det.

Parkeringen kan vara full av bilar, men bilisterna är borta. När ingen märker det sätter sig tjuven ner på knä och borrar ett hål i tanken under bilen på 20 sekunder. Tjuven ger sig sedan av och lämnar kvar ett kärl för bensinen att rinna ner i.

– Det hela går snabbt. Ingen märker det för ingen tittar under bilar, säger polisen Lars Hammarsjö.

Efter en stund återvänder sedan tjuven för att hämta kärlet. Har den drabbade bilisten då redan återvänt behöver det inte spela någon roll för tjuven. Kärlet kan stå kvar ändå, bilisten behöver inte ha märkt att kärlet stod där under bilen.

Problemet med tjuvar som borrar sönder bensintankar har funnits länge, främst gällande dieselstölder på lastbilar. Men den senaste tiden har Lars Hammarsjö sett hur allt fler personbilar råkat ut för stölden.

– Tjuvarna har blivit mer och mer offensiva, de tar fler vanliga personbilar. Det har kanske med bensinpriset att göra, säger han.

I förra veckan blev en Vallentunabo drabbad. Bilisten upptäckte dock vandaliseringen direkt, på infartsparkeringen i Brottby. Det var hål i tanken, som tömts helt. Kvar på marken låg verktyg och bensin som runnit ut.

Polisen Lars Hammarsjö uppmanar bilister att uppmärksamma folk som verkar skumma på parkeringsplatser. Annars kan det bli svårt för polisen att få fast tjuvarna.

– Var obeservant, säg hej och fråga om du kan hjälpa till. Är det något knasigt så kommer vi. Och kom ihåg signalement, det kan bli den sista pusselbiten som vi behöver.

Fakta

Fler bensinstölder

Bilisterna på infartsparkeringen i Brottby har varit drabbade tidigare. I december förra året borrade någon upp tanklocket på två bilar, händelsen inträffade strax före jul.

Vallentuna var också hårt drabbat av dieselstölder under 2012.

På våren skedde det nästan en dieselstöld varje helg. Tjuvarna härjade bland annat längs med Arningevägen.

Källa: polisen