Polisen varnar för bildelstjuvar

Ratt bil
Tjuvarna stjäl framför allt rattar och backspeglar.
Tjuvar som stjäl bildelar är åter i farten i Nacka.
– Vi tror att det är en tidsfråga innan Tyresö blir drabbat, säger Kenny Bungss, kommunpolis i Tyresö.

I våras var bildelstjuvarna i farten.

– Det var ett jätteproblem. Tyresö var väldigt drabbat, säger Kenny Bungss, kommunpolis i Tyresö.

Nu slår åter tjuvar till mot bilar. 21 bildelsstölder anmäldes från i fredags till i måndags. Hittills rör sig tjuvarna i Nacka, Älta och Saltsjö-Duvnäs.

– Det är uppenbart att det är någon form av liga. Vi tror att det är en tidsfråga innan Tyresö blir drabbat, säger Kenny.

Tjuvarna tar framför allt backspeglar och rattar. Det är inte bara lyxiga märken som har blivit utsatta – men bilarna är främst tysktillverkade.

– Vi ber bilägare vara uppmärksamma, säger Kenny.

Han manar bilägare till att låsa in bilen om det är möjligt.

– Ljussensorer på tomten är också bra. De här stölderna sker främst nattetid. De är väldigt duktiga uppenbarligen eftersom ingen vaknar. Larm är självklart också väldigt bra och grannsamverkan.

Polisen efterlyser tips.

– Det är svårt att ta dem på bar gärning. Vi behöver hjälp från allmänheten. Vi behöver veta om folk ser bilar eller människor eller annat som sticker ut eller verkar misstänkt. Tips som folk inte tänker är viktiga, som små detaljer, kan göra att vi får ett sammanhang.

Ring 112 om du misstänker eller vet att brott pågår. Annars är det 114 14 som gäller. Det går också att skicka in tips via polisens hemsida.