Polisen varnar för falsk välgörenhet

Sommaren är högsäsong för bedragare längs vägarna.

Vissa säljer falskt guld, medan andra påstår att de samlar in pengar till välgörenhet.

Sommaren är här och med den syns fler skojare ute.

Sedan några år har en vanlig syn längs vägarna varit människor som vinkar efter hjälp till förbipasserande bilister. När någon stannar försöker de ofta byta till sig kontanter mot guld för att kunna köpa bensin. Men guldet är falskt och flera har blivit lurade.

– En MC-polis har sett dem på tre olika platser under en och samma dag. De passar på när det är hysteri inför semestrar och midsommar, säger Curt Ahnlund vid Sollentunapolisen.

Nu har en annan typ av skojare börjat dyka upp, både i Sollentuna och övriga länet. Det är bedragare som utger sig för att företräda föreningar eller riksförbund för döva och samlar in pengar till välgörande ändamål.

En som stött på dem är Sollentunabon Tony Hammar. I stressen utanför Stinsen mötte han en person med insamlingsbössa. Han lade i 100 kronor, men anade ugglor i mossen när han stötte på fler som samlade in pengar. Det slog honom att han inte kände till organisationen och att insamlarna inte visade legitimation.

– När jag tänkte till förstod jag att något inte stod rätt till. Det är tråkigt när folk ger pengar med gott uppsåt och så hamnar de i fel fickor, säger han.

Polisen har gått ut på sin webbsida och varnat för bedragarna efter att man har märkt av ett ökat antal anmälningar från människor som känt sig lurade.

Men inte bara polisen får allt fler samtal. Sveriges dövas riksförbund får dagligen samtal från människor som råkat ut för bedragarna.

Skojarna låtsas ofta själva vara döva och visar upp papper med insamlingslistor. Ibland finns stämplar och symboler som ska se äkta ut. Polisen varnar för att papprena används för att komma nära människor och på så sätt stjäla pengar eller värdesaker ur folks fickor eller väskor.

Det är inte första gången bedragare påstår sig samla in pengar för den goda sakens skull i Sollentuna. I våras härjade en bedragare som falskt uppgav att han sålde blommor till förmån för Sollentuna FK.

Fakta

Så undviker du att bli lurad

När någon främmande tar kontakt med dig – var vaksam och håll koll på dina tillhörigheter.

Välgörenhetsorganisationer måste ha tillstånd. Fråga om organisations- och telefonnummer.

Personer som samlar in pengar ska kunna uppvisa id-kort som företrädare.

Flera personer kan agera tillsammans. Tänk på att en kan avleda din uppmärksamhet.

Vissa erbjudanden är helt enkelt för bra.

Källa: Polisen