Min lokala hjälte

80 polisanmälde falska p-böter

parkerade bilar Årsta
Flera bilägare har fått falska fakturor om felparkeringar under de senaste dagarna.
Skärholmspolisen går nu ut och varnar för falska fakturor från Svenska Parkeringsinkasso AB, ett företag med adress i Hägersten. 80 polisanmälningar har kommit in på bara några dagar.

Mängder av bilägare i framför allt Hägersten-Liljeholmen har fått bluffakturor för felparkeringar i brevlådan under de senaste dagarna. Polisanmälningarna har vällt in.

– Vi har fått in 80 anmälningar sedan i helgen. Ytterligare 50 är på gång och det kan växa ännu mer, säger kommunpolisen Mikael Sundberg.

Företaget som ligger bakom de falska fakturorna är Svenska Parkeringsinkasso AB, med adress i Hägersten. Sedan den 30 september finns företaget med på en sajt, som förmedlar information över varningslistade företag och deras metoder. På sajten (http://www.forenadebolag.se/varningslistan) framgår bland annat att företaget har låg kreditvärdighet. Drygt tio anonyma personer berättar om de bluffakturor de fått om felparkeringar på platser där de inte alls parkerat och för bilar som de i vissa fall inte ens ägde längre. På vissa fakturor fanns varken plats eller tid för den påstådda felparkeringen angivna.

Flera har dessutom fått inkassokrav utan att ha fått fakturor tidigare. När de drabbade har försökt mejla företaget har mejlen studsat tillbaka.

Trenden i hela Sverige är att bedrägeribrotten ökar. Det beror bland annat på att penninghanteringen blivit säkrare, vilket har gjort det svårare att råna.

– Bedrägerier är enklare att syssla med och så ger det lägre straff än rån, säger Mikael Sundberg.

Han uppmanar människor att inte vara blåögda utan att kontrollera företag som fakturerar dem, vid minska misstanke. På sin Facebooksida rekommenderar polisen också allmänheten att gå in på www.forenadebolag.se/varningslistan. Finns ett företag med där är det en klar varningssignal.

När det gäller Svenska Parkeringsinkasso AB har Mikael Sundberg gott hopp om att företaget ska åka fast.

– Vi har mycket information om företaget och det finns stor möjlighet att klara upp brotten, säger han.