Polisen varnar för falska läkarsamtal

medicin
Falska läkare ringer, enligt polisen, äldre och försöker få dem att betala för mediciner.
Polisen har, efter att flera medier rapporterat om saken, varnat för bedragare som genom telefonsamtal lurar äldre att betala för falska mediciner.

Nu verkar samtalen även ha nått Värmdö.

– Han som ringde kunde hela mitt namn. Jag trodde att det var från vårdcentralen. Det är så otäckt att det inte är klokt, säger en kvinna i 70-årsåldern.

Till henne ringde en man till hemtelefonen i Värmdö hela tre gånger inom loppet av en halvtimme. Men eftersom att kvinnan läst om liknande händelser hotade hon att ringa polisen. Först då upphörde samtalen.

Tillvägagångssättet har varit detsamma i de rapporterade fallen landet över, enligt polisens uttalande i bland annat svt och aftonbladet.

Mannen på andra sidan luren uppger att den äldre har en tid för läkarbesök på sin vårdcentral och att man då kommer att lämna ut medicin. Sedan uppmanas den äldre att betala för medicinen innan läkarbesöket. Bedragaren ­erbjuder medicin antingen genom ett personligt möte där kontanter kan över­lämnas eller genom att den äldre sätter in pengar på ett visst konto.

Hur bedragaren kunnat känna till de olika personerna och deras inbokade ­läkarbesök är oklart.

Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö känner dock inte till några inrapporterade fall i Värmdö.

– Nej, jag har inte hört om detta, men det är såklart viktigt att varna om detta så att ingen drabbas, säger han.