Polisen varnar för ny brottsvåg mot äldre

De påstår att de är blombud – sedan går de in i äldre människors hem och stjäl värdesaker.

Bedragarna slår till över stora delar av Stockholm.

– Öppna inte dörren för främlingar, säger Peter Enell vid Citypolisen.

Över tio fall på en vecka. Först slog de till utanför innerstan, sedan på Östermalm, Kungsholmen och nu senast Norrmalm.

Bedragarna ringer till äldre personer och säger att de kommer från blomkedjan Interflora och att de har en bukett som ska lämnas. Några minuter senare plingar de på dörren och ber offret att dra sitt kontokort i en dosa – för att kunna få tag i kontouppgifterna. Sedan försöker de ta sig in.

– Gärningsmännen föreslår att de ska ställa blommorna i en vas, eller så börjar de småprata och lyckas komma in i köket, säger Peter Enell.

Enligt polisen är det alltid två personer som begår brotten. Den ena uppehåller lägenhetsinnehavaren, medan den andre stjäl värdesaker. Operationen går snabbt och de är ute ur lägenheten på några minuter.

Bedragarna byter ofta stadsdel för att undvika att bli tagna – och mycket talar för att de inte är klara med Stockholm än.

– Det är en typ av bedrägeribrottsvåg mot äldre som har kommit hit. Och det finns absolut en risk att gärningsmännen söker sig vidare. Därför varnar vi nu i förväg, säger Peter Enell.

En av dem som tidigare utsatts är Marianne, 89. För en och en halv vecka sedan ringde två män på dörren och sa att de hade blommor till henne. Hon skulle bara dra sitt kontokort i dosan för att bekräfta att hon tagit emot buketten.

– Men jag hade kedjan på dörren så de kom inte in. Och jag vägrade att dra mitt kort – jag förstod att det var bedrägerier, säger hon.

Till slut tröttnade männen och gick.

– Det var ändå obehagligt. Hade de kommit in hade jag varit helt försvarslös, säger Marianne.

Polisen misstänker att samma grupp av gärningsmän kan ha utfört alla blombedrägerier.

Nu uppmanar polisen stockholmarna att inte öppna dörren för främlingar.

– Ett riktigt blombud försöker inte gå in i lägenheten, och ber aldrig om kontokort, säger Peter Enell.